Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Amazonian hakkuita aletaan valvoa paikan päällä entistä tarkemmin.

Amazonian hakkuita aletaan valvoa paikan päällä entistä tarkemmin.

Maailman laajin ja luonnoltaan monimuotoisen sademetsäalue on jatkuvasti uutisotsikoissa, sillä varsinkin Brasilian valtion alueella sijaitsevat Amazonian metsien laittomat ja myös lailliset hakkuut ovat aika ajoin riistäytyneet täysin viranomaisten kontrollista. Amazonia tilaa ja hyväksikäyttöä valvotaan säännöllisesti satelliittien avulla, mutta näiden kartoitusten erottelukyky ei riitä kattavaan valvontaa. Pienialiset hakkuut jäävät viranomaisten seurannan ulottumattomiin, ja tällaisten metsänhävitysten kokonaispinta-alat ovat kasvaneet huolestuttavasti. Brasilian hallitus onkin päättänyt tiukentaa otettaan Amazonian valvonnassa lähettämällä suuren määrän tarkastajia kenttätöin selvittämään metsien tila ja hakkuita paikan päällä.

Brasilian ympäristöministeri Izabella Teixeira ilmoitti 15.8.2013 metsäalan seminaarin yhteydessä, että Amazoniaan lähetetään koulutettuja tarkastajia selvittämään laittomien hakkuiden määriä ja esiintymispaikkoja, raportoi uutistoimisto AP. Tarkastajien lukumäärää ministeri Teixeira ei paljasta.

Amazonian hakkuiden valvonta on paljastanut suuria muutoksia Brasilian alueella sijaitsevien sademetsien hakkuissa. Uusimman virallisen satelliittivalvonnan mukaan Amazonian hakkuut olisivat vähentyneet, sillä vuoden 2012 aikana sademetsiä hävitettiin yhteensä noin 4 600 neliökilometriä. Tämä on vähemmän kuin kertaakaan sitten vuoden 20054, jolloin Amazoniaa metsiä hakattiin peräti 28 000 neliökilometriä. Brasilian hallitus on sitoutunut valvomana ja metsien hakkuita ja vähentämään Amazonia hakkuiden pinta-alan korkeintaan 3 925 neliökilometriin vuoteen 2020 mennessä. Vuoden 2012 virallisen tuloksen jälkeen on kuitenkin paljastunut, että Amazonian hakkuut ovat jälkeen jyrkässä kasvussa (Amazonian sademetsien hakkuut Brasiliassa lisääntyneet yli kaksinkertaisiksi viimeisen vuoden kuluessa. Tiedebasaari 14.8.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/08/14

Mainokset