Avainsanat

, , , , ,

Gluteeniton ruoka on välttämätöntä keliakiaa sairastaville, mutta muiden ei tällaiseen erikoisruokavalioon kannata siirtyä.

Gluteeniton ruoka on välttämätöntä keliakiaa sairastaville, mutta muiden ei tällaiseen erikoisruokavalioon kannata siirtyä.

Ruokakeskusteluissa nousee esiin yhä uusia muodikkaita trendejä, joista keskustellaan ja joiden eduista kiistellään sekä asiantuntijoiden että niin kutsuttujen tavallisten kansalaisten piireissä. Uusimpana muoti-ilmiönä on ensin Yhdysvalloissa ja sittemmin Euroopassakin yleistynyt siirtyminen gluteenittoman ruokavalion noudattamiseen. Gluteeni on tavallisissa viljoissa – meillä vehnässä, rukiissa ja ohrassa  oleva valkuaisaine, joka aiheuttaa keliakia-sairaudesta kärsiville henkilöille ohutsuolen pintaa peittävän nukan tuhoutumisen. Keliakia voi hoitamattomana olla hyvin vaarallinen, pahimmillaan maha- tai suolistosyöpien riskiä lisäävä. Keliakiaan ei ole mitään hoitokeinoa, vaan sairaudesta kärsivien ainoa mahdollisuus on noudattaa elinikäistä, täysin gluteenitonta ruokavaliota.  Mutta hiilihydraatteja välttelevän karppaus-ruokavalion jälkeen muodikkaaksi on noussut gluteenittoman ruokavalion noudattaminen myös henkilöillä, joilla ei ole mitään tarvetta gluteenin välttämiseen. Tällaiseen dieettiin ei ole mitään syytä, ei edes laihduttajilla, jotka ovat gluteenittomat tuotteet ottaneet suosikeikseen.

Saksalaisen Mainzin yliopison tutkijat esittivät heinäkuun 2013 alussa selvityksen keliakiaa osoittavien merkkiyhdisteiden määristä erilaisissa vehnämuodoissa. Vertailussa olivat moderni, pitkälle jalostettu vehnälajike sekä vehnän luonnonmukainen kantamuoto. Gluteeniyliherkkyys oli suurempi pitkälle jalostetun kuin alkuperäisen vehnämuodon sisältämän adenosiini-trifosfaatti-amylaasi (ATI) -proteiinin välillä. ATI-proteiinia on selvästi  enemmän pitkälle jalostetussa kuin luonnonmukaisessa alkuperäisessä vehnässä. Tämä havainto näyttää osoittavan yhteyttä viime vuosikymmeninä väestöselvityksissä ilmi tulleelle gluteeniyliherkkyyden lisääntymiselle, onhan vehnää sisältävien elntarvikkeiden käyttö samanaikasiesti lisääntynyt.

ATI-proteiini on kasvin syntetisoima luontainen torjunta-aine, joka karkottaa kasveja syöviä hyönteisiä ja muita tuholaisia. Siksi onkin ymmärettävää, että mahdollisimman suuriin satotasoihin pyrkivässä tehomaataloudessa jalostetaan runsaasti tätä ATI-proteiinia sisältäviä lajikkeita.

Gluteenittoman ruokavalion turha noudattaminen  voi olla paitsi ruokakustannuksia lisäävää myös terveydelle tai hyvinvoinnille haitallista. Ainakaan laihduttajille gluteenittomien viljatuotteiden käyttämisessä ei näyttäisi olevan mitään järkeä. Gluteeni tuo viljatuotteisiin kuten leivonnaisiin paitsi makua myös leivonnaisille välttämätöntä sitkoa eli rakennetta koossa pitäviä ominaisuuksia. Sitkon heikkoutta gluteenittomissa leivonnaisissa korvataan runsaalla rasvan ja sokerin käytöllä, ja nämähän eivät ole laihduttamisessa ainakaan eduksi.

Gluteenittoman ruokavalion turha noudattaminen voi olla harjoittajalleen pitkällä aikavälillä haitallista myös siksi, että mahdollinen aikaisemmin havaitsematta jäänyt tai myöhemmin kehittynyt keliakiasairaus jää havaitsematta. Keliakia voidaan luotettavasti todeta vain vaiheessa, josa gluteeni on jo aiheuttanut elimistössä haittoja.

Gluteenittomien elintarvikkeiden merkinnöissäkin on saksalaistutkijoiden mukaan epäselvyyksiä, jotka saattavat johtaa kuluttajia harhaan. Markkinoilla on esimerkiksi juustoja, jotka on pakkausmerkinnöissä osoitettu gluteenittomiksi. Näin varmaan onkin, mutta eihän näissä elintarvikkeissa gluteenia ole muuallakaan. Huippuna on espanjalainen kivennäisvesi, jota mainostetaan gluteenittomana. Ei pullovesissäkään varmasti gluteenia ole, ja jos olisi, vesi olisi saastunutta. Tällaiset merkinnät eivät ole laittomia tai vääriä, mutta vääriä mielikuvia aiheuttavia, järjettömiä ja turhia ne kyllä ovat.

Mainokset