Avainsanat

, , , , , ,

Susien ulvonta on paitsi kauasa kuuluvaa usein myös monen eläimen samanaikaista, sosiaalista toimintaa. Nykytekniikalla myös laumassa ulvovien susien äänet pystytään erottelmaan varmuudella yksilön tarkkuudella.

Susien ulvonta on paitsi kauas kuuluvaa usein myös monen eläimen samanaikaista, sosiaalista toimintaa. Nykytekniikalla myös laumassa ulvovien susien äänet pystytään erottelmaan varmuudella yksilön tarkkuudella.

Suden ulvonta on varmasti kaikille tuttua elokuvista ja luontodokumenteista, mutta harva taitaa olla kuullut hukan mahtavaa ääntä luonnossa. Ja nekin, jotka ovat ulvontaa päässeet/joutuneet kuuntelemana, eivät varmanakaan tunnista äänessä olevia hukkia yksilötasolla. Mutta tutkijat ovat vuosien tutkimus- ja seurantatyön avulla onnistuneet kehittämään tietokonepohjaisen menetelmän jolla jokaisen suden ääni pystytään tunnistamaan ja erottamaan muiden lajitoverien äänistä – kuultiinpa suden ulvonta sitten yhden hukan suusta tai lauman yhteisenä kuoroulvontana.

Englantilaisen Nottingham Trent -yliopiston tutkijan Holly Root-Gutteringin johdolla Bioacoustics -tiedelehden verkkopainoksessa ennakkoon julkaistussa tutkimuksessa esitellään pohjoisamerikkalaisen, itäisen harmaasuden (Canis lupus lycaon) ulvonnassa äänen sävelkorkeuden (frekvenssin) sekä äänen voimakkuuden (amplitudin) avulla laadittava tunnistus, joka pystyy erottelemaan sudet yksilötasolla. Luonnossa suden ulvonta on keino, jolla eläimet kutsuvat lajitovereitaan tai puolustavat elinpiiriään (reviiriään) muita saman lajin yksilöitä vastaan. Ulvonta on susilla hyvin sosiaalista toimintaa: Jos yksi susi alkaa ulvoa, kuuloetäisyydellä olevat lajitoverit yhtyvät usein ”kuoroulvontaan”.

Pitkään kehitellyn mallin tarkkuutta ja luotettavuutta testattiin hyvin tuloksin analysoimalla lukuisia luonnonoloissa äänitettyjä nauhoituksia susien ulvonnasta. Suuri osa näyteaineistosta on Lontoossa toimivan British Libraryn hallissa olevia, Kanadassa Algonquin Park -puistossa äänitetty nauhoituksia. Puisto on kuuluisa susistaan, ja paikalla järjestetään ohjattuja susiulvonnan seurantaretkiä turisteille ja luontoharrastajille.

Analysoitaessa erillisinä useita yksittäin ulvoneiden susien ääninäytteitä, Root-Gutteridge ja kumppanit tunnistivat sudet yksilöllisesti 100 prosentin varmuudella. Eikä laumaulvontakaan jäänyt vain kollektiiviseksi kokemukseksi. Useiden susien yhteisestä ulvonnasta tutkijat tunnistivat yksittäisten susien äänistä 97 prosenttia. Aikaisemmin susien ääniä on analysoitu rajatuissa tarhaoloissa, mutta tämä oli ensimmäinen onnistunut testi susien tunnistamiseen äänen avulla aidoissa luonnonoloissa.

Mainokset