Avainsanat

, , , , , ,

Fukushiman 1-ydinvoimalayksikön ympäristön maaperän ja pohjavesien radioaktiivisuutta mitataan jatkuvasti –ja tulokset ovat hälyttävän korkeita.

Fukushiman 1-ydinvoimalayksikön ympäristön maaperän ja pohjavesien radioaktiivisuutta mitataan jatkuvasti – ja tulokset ovat hälyttävän korkeita.

Japanin itärannikolla maaliskuussa 2011 tapahtuneen maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin vaurioittamasta Fukushima Daiichi –ydinvoimalasta karkasi runsaasti radioaktiivisia aineita sisältävää vettä ympäristöön heti turman jälkeen, mutta sittemmin säteilevät vedet on saatu pääosin pidetyiksi laitoksen sisällä ja valvotuissa varastosäiliössä. Pari vuotta turman jälkeen on kuitenkin havaittu radioaktiivisuuden tasojen nousseen voimala-alueen pohjavesissä, ja heinäkuun 2013 lopulla voiman omistaja ja haltija TEPCO (Tokyo Electric Power Co)  myönsi radioaktiivisten vesien valumisen mereen. Tämän tunnustuksen jälkeen on käynnistetty toimet saastuneiden vesien leviämisen rajoittamiseksi.

Vaikeaan urakkaan on luvassa myös yhteiskunnan tukea, kun hallituskin myönsi, että Fukushimasta valuu mereen joka vuorokausi 300 tonnia voimakkaasti radioktiivista vettä.  Japanin pääministeri Shinzo Abe totesi tilanteen olevan vaikea, ettei kamppailua voi jättää yksin TEPCO:n harteille. Konkreettisena toimena radioaktiivisten vesien pitämiseksi paikoillaan on käynnistetty tällaisessa yhteydessä ainutkertainen hanke, jossa maaperää saastuneiden vesien ympärillä jäädytetään vuotojen estämiseksi. Tekniikkaa on käytetty eri puolilla maailmaa tunnelien rakennustöissä, mutta näin suuressa mitassa ja saastuneissa ympäristöissä urakka on ennen näkemätön (NewsOnJapan.com, 9.8.2013).

Radioaktiivisilla aineilla voimakkaasti saastuneita vesiä on Fukushiman ydinvoimalan alueella niin paljon, ettei vuotoja ympäristöön – ja myös mereen voida täysin estää. Uusimpana yrityksenä hillitä vahinkoja voimalan omistaja TEPCO on aloittanut vesien pumppaamisen pahiten saastuneelle alueelle kaivetuista, 2.5 metrin levyisistä ja 2.5 metrin syvyisistä kaivoista. Näihin toimiin oli ryhdyttävä, kun pohjaveden pinta alkoi nopeasti nousta vas’ikään aloitettujen, vesien jäädyttämiseen tähtäävien maansiirtotöiden takia (NewOnJapan.com, 10.8.2013).

Mainokset