Avainsanat

, , , , ,

Huimat hintaerot myös vapaasti kaupoissa myytävissä tuotteissa kuten särky- ja yskänlääkkeissä

Köyhän intialaisen on syytä harkita, kannattaako ostaa yksi kansainvälisen suuryrityksen valmistama vai 15 kansallisen lääketehtaan pilleriä, kun molemmissa on täsmälleen samat tehoaineet.

Köyhän intialaisen on syytä harkita, kannattaako ostaa yksi kansainvälisen suuryrityksen valmistama vai 15 kansallisen lääketehtaan pilleriä, kun molemmissa on täsmälleen samat tehoaineet.

Intian lääkemarkkinat ovat valtavat, onhan maailman toiseksi väkirikkaimmassa maassa yli 1 200 miljoonaa asukasta. Sadat miljoonat intialaiset elävät hyvin köyhissä oloissa, eikä ylimääräisiin menoihin kuten kalliisiin lääkkeisiin olisi varaa.  Intian hallitus on luvannut auttaa kansalaisiaan – ja samalla muuallakin asuvia vähävaraisia – tukemalla edullisten lääkkeiden tuotantoa ja jakelua. Maan patenttipolitiikka on pakottanut suuria kansainvälisiä lääkealan yrityksiä sopeutumaan Intian omintakeisiin säädöksiin, joilla alkuperäislääkkeiden patenttisuojaa on murrettu mahdollisimman tehokkaasti, ja samalla on edistetty kansallista halpojen rinnakkaislääkkeiden valmistusta.

Mutta Intian markkinoilla on laaja valikoima – ja erittäin laajalla hintahaarukalla – lääkkeitä sekä lääkärien määräämissä reseptilääkkeissä että kaupoissa vapaasti myytävissä käsikauppavalmisteissa. Kansainvälisten yhtiöiden maailmankuulut merkkituotteet ovat näkyvästi esillä mainoksissa ja esitteissä, ja monet intialaiset ovatkin ”hurahtaneet” käyttämään kalliita lääkkeitä, vaikka aivan saman sisältöisiä rinnakkaislääkkeitä olisi saatavilla. Tilanteeseen on puuttunut myös Intian hallitus, joka parlamentin alahuoneessa (Lok Sabha) esitetyn kyselyn pohjalta antamassaan vastauksessa myönsi merkkilääkkeiden kalleuden (The Times of India, 7.7.2013).

Intian parlamentin kyselyyn 7.7.2013 vastannut maan kemikaaliasioista vastaava ministeri Srikant Kumar Jena vahvisti, että hintahaarukka merkkituotteiden ja rinnakkaislääkkeiden välillä on suuri – ja tosiasiassa liian suuri. Esimerkkeinä hallituksen julkistamalla listalla olivat  parasetamolia tehoaineenaan sisältävät särkylääkkeet, joista esimerkiksi yksi suosittu valmiste maksaa 10 tabletin pakkauksessa 13.56 rupiaa, kun saman lääkkeen rinnakkaispakkaus kaupassa maksoi 2.45 rupiaa. Diclofenac SR 100 milligramman särkylääkkeen pakkaus maksoi alkuperäisvalmisteena 51.91 rupiaa, kun samanlainen rinnakkaislääke maksoi 3.35 rupiaa. Kaikki nuo hinnat ovat tietysti meikäläisittäin halpoja, oli kyseessä sitten alkuperäinen tai rinnakkaislääke, mutta on muistettava Intian kansalaisten hyvin alhainen tulotaso. Yhdellä eurolla saa tämän päivän (8.8.2013) valuuttakurssin mukaan hieman yli 80 rupiaa.

Merkkituotteiden kalliiden hintojen taustalla on useita tekijöitä, joista yksi on laaja ja aggressiivinen mainonta. Mutta varsinkin reseptilääkkeiden hintoja kohottaa alkuperäisvalmisteiden kehittäjien nauttima patenttisuoja. Intia on omaksunut kansainvälisestikin arvioiden erittäin tiukan linjan patenttioikeuksiin, ja kansallisilla päätöksillään maa on mahdollistanut esimerkiksi hyvin kalliiden syöpälääkkeiden saatavuutta sekä omille että muidenkin köyhien kehittyvien maiden avuntarvitsijoille (Intia mitätöi taas länsimaisen alkuperäislääkkeen patenttioikeuden. Tiedebasaari 18.12.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/12/18

Mainokset