Avainsanat

, , , , , ,

Erityisasema tuo rahaa ja autonomiaa

Allahabadin yliopisto on yksi Intian vanhimmista valtion yliopistoista ja osa uutta perinneyliopistojen joukkoa.

Allahabadin yliopisto on yksi Intian vanhimmista valtion yliopistoista ja osa uutta perinneyliopistojen joukkoa.

Intian hallitus aikoo muuttaa jättivaltion yliopistojen asemaa nostamalla vanhat ja vakiintuneet, vähintään 100 vuotta toimineet yliopistot uuteen ”erityiseen kansalliseen perintöön” kuuluviksi instituutioiksi.

Maineen ja kunnian lisäksi perinneyliopistot saavat huomattavan taloudellista tukea sekä aikaisempaa laajemmat vapaudet päättää itse omista akateemisista asioistaan. Kukin yli 100-vuotias intialainen yliopisto saa hallitukselta kertalahjoituksena 600 miljoonan rupian (eli noin 8–9 miljoonan euron) talousavustuksen. Ja lisäksi perinneyliopistot saavat jatkossa muita korkeakouluja laajemman autonomian itseään koskevissa hallinnollisissa sekä opetukseen ja tutkimukseen liittyvissä asioissa.

Hallituksen päätöksen taustalla on pelko Intian korkeakoulutasoisen opetuksen ja tutkimuksen tasosta. Maahan on viime vuosina perustettu runsaasti yksityisiä yliopistoja, joiden tärkein tavoite tuntuu olevan talouselämän miellyttäminen ja kapea-alaisten työntekijöiden suoltaminen työmarkkinoille. Perinneyliopisto-statuksen toivotaan nostavan opetuksen ja tutkimuksen tason jälleen sellaiseen arvoon, jolla akateeminen sivistys on perinteisesti ollut, ministerit korostavat (Times Higher Education, 11.7.2013)

Mainokset