Avainsanat

, , , , , , ,

Kiinalaisnainen sairastui ja menehtyi hoidettuaan H7N9-tartunnan saanutta isäänsä sairaalan teho-osastolla

H7N9-lintuinfluenssa on Kiinassa kaikille tuttu, mutta yhä tuntematon ja pelottava uhka.

H7N9-lintuinfluenssa on Kiinassa kaikille tuttu, mutta yhä tuntematon ja pelottava uhka.

Maaliskuun 2013 lopulla Kiinassa ilmaantunut uudenlainen, A(H7N9) -tyypin lintuinfluenssavirus osoittautui heti ensi löytymisensä jälkeen erittäin vaaralliseksi tartunnan saaneille ihmisille. Sairaalahoitoon joutuneiden ja valitettavan useissa tapauksissa nopeaan kuolemaan johtaneiden tartuntojen todennäköisimmäksi lähteeksi osoitettiin toreilla myytävät linnut, ja siipikarjan massateurastusten sekä tehostettujen hoito- ja varotoimien ansiosta maailmanlaajuisen epidemian ainekset sisältänyt epidemia ”rauhoittui” alle kahdessa kuukaudessa. Lääkärit ja terveydenhuollon viranomaiset niin Kiinassa kuin Maailman terveysjärjestössä (WHO) ovat toistuvasti todenneet, ettei minkäänlaista näyttöä ole viruksen tarttumisesta ihmisten välillä. Sen sijaan tartunta nisäkäseläinten välillä on osoitettu. Mutta 6.8.2013 kiinalaistutkijat julkistavat vahvoihin näyttöihin perustuvan selostuksen tapauksesta, jossa H7N9-virus on todennäköisesti tarttunut kahden ihmisen välillä. Varsinainen sairastumistapaus sekä molempien osapuolten kuolemat ovat tapahtuneet jo kuukausia aikaisemmin.

Jiangsun maakunnan terveydenhuollossa akuuteista infektiosairauksista vastaavan viraston tutkijan Xian Qin johdolla British Medical Journal -tiedelehden verkkopainoksessa 6.8.2013 julkaistussa tapausselostuksessa todetaan H7N9-viruksen todennäköisesti tarttuneen sairaalaan aikaisemmin joutuneen 60-vuotiaan miehen ja häntä hoitamaan tulleen 32-vuotiaan tyttären välillä. Mies oli ollut noin viikkoa ennen sairaalan joutumistaan tekemisissä siipikarjan kanssa, mutta tyttärellä ei ollut suoria lintukontakteja. Sekä isän että tyttären sairastumisen kulusta ja lopulta molempien menehtymisestä kiinalaistutkijat antavat hyvin seikkaperäiset selostukset BMJ-artikkelissaan.  Olennaista elokuussa julki tulleessa ja suuria uutisia kautta maailman aiheuttaneessa tapauksessa on se, että sekä viruksen tarttuminen että sairastuneiden vakavien oireiden kehittyminen ja lopulta molempien menehtyminen tapahtuivat samoihin aikoihin ja samanlaisissa oloissa kuin kymmenillä muillakin H7N9-virustartunnan saaneilla kiinalaisilla maalis-huhtikuussa 2013. Ja  tässäkin erittäin hyvin dokumentoidussa tapauksessa kiinalaisasiantuntijat käyttävät sanoja mahdollinen tai todennäköinen viruksen siirtyminen ihmisestä toiseen (http://www.bmj.com/content/347/bmj.f4752

Mahdollinen ihmisten välillä tapahtunut tartunta ei romuta niin sanotusti virallista käsitystä siitä, että tällaisen tartunnan – ja samalla vakavan maailmanlaajuisen epidemian – uhka olisi suuri. Mutta todennäköinenkin mahdollisuus on nyt otettava entistä vakavammin huomioon terveydenhuollossa lintuinfluenssaa käsiteltäessä.

Maaliskuun viimeisinä päivinä ensimmäistä kertaa ihmisillä tavatun H7N9-lintuinflunssaviruksen tiedetään Kiinan säännöllisten seurantailmoitusten mukaan tarttuneen 10.7.2013 mennessä 132 ihmiseen Manner-Kiinassa ja yhteen henkilöön Taiwanilla. Tartunnan saaneista henkilöistä 43 on kuollut sairastumisensa jälkeen, useimmiten sairaaloiden teho-osastoilla vakavan keuhkokuumeen jälkeen. Elokuussa raportoidut tapaukset ihmisten välisestä, mahdollisesta tartunnasta johtivat myös molempien kuolemaan, mutta nämä ovat jo aikaisemmissa uhritilastoissa, joten kuolleiden kokonaismäärä ei tämän raportin myötä noussut (H7N9-lintuinfluenssan seuranta Kiinassa: Koko epidemian aikana 132 tartuntaa, 43 kuollutta. Tiedebasaari 10.7.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/07/10

Mainokset