Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

45 maan kansalaisille myönnettävä 72 tunnin viisumivapaus ei riitä houkuttimeksi, kun hengitysilma on vaarallista

Ilmansaaste-episodien aikana hienoimmastakin nähtävyydestä  nauttiminen on vaikeaa. Turistiryhmä Pekingin Taivaallisen rauhan aukiolla helmikuussa 2013.

Ilmansaaste-episodien aikana hienoimmastakin nähtävyydestä nauttiminen on vaikeaa. Turistiryhmä Pekingin Taivaallisen rauhan aukiolla helmikuussa 2013.

Kiinan pääkaupunki Peking oli tammi–helmikuussa 2013 kansainvälisten uutisten pääotsikoissa ennen näkemättömän vakavien ilmansaasteongelmiensa takia. Sakean savusumun valloittamassa kaupungissa hengitysilman hiukkaspitoisuudet nousivat ainakin 40 kertaa suuremmiksi kuin Maailman terveysjärjestön (WHO) normit sallisivat. Tieto ilman saastuneisuudesta on karkottanut kaupunkiin tulevien matkailijoiden virtaa. Vuoden 2013 tammi–kesäkuun välisenä aikana Pekingiin saapui 2.1 miljoonaa vierasta. Määrä on 14.3 prosenttia pienempi kuin vastaavana puolivuotiskautena vuotta aikaisemmin, China Daily Europe -lehti uutisoi 3.8.2013.

Pekingiin saapuvien turistien määrä väheni ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008 siitä huolimatta, että matkailijoiden kulkurajoituksia on merkittävästi lievennetty. Vuoden 2013 alusta voimassa ollut nykykäytäntö sallii 45 eri maasta tulevien matkailijoiden saapumisen ja 72 tunnin oleskelun Pekingissä ilman viisumia. Kapitalistisista lähinaapureista Japanista tulevien turistien määrä oli vuoden 2013 alkupuoliskolla 54.5 prosenttia pienempi kuin vuotat aikaisemmin ja vastaavasti eteläkorealaisten turistien määrä putosi 22.3 prosentilla.

Turistimäärän romahdusta Pekingin matkailuelinkeinosta vastaavat viranomaiset selittävät paitsi kansainvälisellä talouden taantumalla – Kiinan oma talous toki kasvaa erittäin ripeästi – sekä jättivaltion rahayksikön juanin vahvistumisella, joka heikentää kansainvälisten turistien ostovoimaa myös tunnustamalla usein toistuvat ja vakavat ilmansaastumisongelmat.

Viisumikäytännön lieventämisen ohella Peking panostaa turismiin myös taloudellisesti. Vuoden 2013 alkupuoliskolla Kiinan pääkaupunki investoi matkailua palveleviin kohteisiin kaikkiaan noin 25.1 miljardia juania eli noin 3.1 miljardia euroa, mikä edustaa 8.9 prosenttia pääkaupungin kaikista investoinneista. Matkailu on Pekingille merkittävä tulonlähde. Vuoden 2013 ensimmäisen puoliskon aikana kansainvälinen turismi toi – matkailijamäärän laskusta huolimatta – Pekingiin noin 176 miljardia juania (noin 21.7 miljardia euroa) eli 9.1 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kotimaisten matkailijoiden Pekingille tuoma rahamäärä oli lähes yhtä suuri kuin ulkomaisten turistien rahavirta. Tammi-kesäkuun 2013 aikana kiinalaiset kävijät jättivät Pekingiin noin 162.1 miljardia juania (20 miljardia euroa) eli 11.7 prosenttia enemmän kuin samana ajankohtana vuotat aikaisemmin.

Mainokset