Avainsanat

, , , , , , , ,

Jaguaari ja muut Simón Bolívar Zoo -eläintarhan asukit pääsevät pois kalterien takaa.

Jaguaari ja muut Simón Bolívar Zoo -eläintarhan asukit pääsevät pois kalterien takaa.

Keski-Amerikassa sijaitseva Costa Rica kuuluu pinta-alaltaan ja väestöltään maailman kääpiöihin, mutta luonnonvaraisen eliölajiston suhteen maa on todellinen suurvalta. Costa Rican maa-ala vastaa vain 0.03 prosenttia maapallon maapinta-alasta, mutta tällä alueella elää noin 500 000 erilaista eliölajia eli neljä prosenttia kaikista maailman tunnetuista lajeista. Luontomatkailu onkin yksi valtion taloudellisista menestystarinoista, ja viidakko- ja muiden safarien ohella maassa on kaksi valtiollista, hyvin suosittua eläintarhaa. Mutta yleisen luontomyönteisen kuvan ylläpitämiseen nuo tarhat eivät sovi, joten Costa Rican hallitus on päättänyt sulkea eläintarhat ja vapauttaa niissä vangittuina pidetyt eläimet.

Costa Rican ympäristöministeri René Castro ilmoitti, että valtion hallinnoimat eläintarhat, pääkaupunki San Joséssa toimiva Simón Bolívar Zoo sekä Santa Ana Conservation Center (Centro de Conservación de Santa Ana) suljetaan toukokuuhun 2014 mennessä. Tarhoissa tätä nykyä olevat noin 400 eläinlajia vapautetaan – eläinten toimeentulomahdollisuuksien mukaan joko täysin villiin luontoon syrjäisille suojelualueille tai valvottuihin mutta luonnonmukaisiin tarhoihin. Suljettavien eläintarhojen alueet muutetaan urbaaneiksi puistoiksi tai puutarhoiksi, joihin niin ihmisillä kuin luonnon eläimilläkin on vapaa kulku- ja oleskelumahdollisuus (http://www.care2.com/news/member/795318660/3620563

Costa Rican päätös on samoilla luonnonvaraisten eläinten suojelun ja kunnioittamisen linjoilla kuin Intian vast’ikään ilmoittama päätös kieltää delfiinien ja muiden valaan sukuisten vesinisäkkäiden kiinni pitäminen näyttely- ja esiintymistarkoituksissa (Intia kieltää delfinaariot. Tiedebasaari 24.5.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/05/24

Mainokset