Avainsanat

, , , , , , , , ,

Aikaisemmin oletettiin koirien erottavan vain kirkkaus- ja tummuusasteita

Värikkäässä maailmassa on vaikea tehdä valintoja: Jos kirjassa ei ole kansitekstejä, on vaikea päättää esimerkiksi keltaisen ja oranssin välillä, tai olisiko suosikkivärissä vaalea sävy tummempaa vaihtoehtoa parempi.

Värikkäässä maailmassa on vaikea tehdä valintoja: Jos kirjassa ei ole kansitekstejä, on vaikea päättää esimerkiksi keltaisen ja oranssin välillä, tai olisiko suosikkivärissä vaalea sävy tummempaa vaihtoehtoa parempi.

Värien näkeminen ja eri sävyjen tunnistaminen on yksi näkökyvyn kulmakivistä, mutta suuri osa eläinkunnasta erottelee vain tumman ja vaalean asteita tai näin on ainakin aikaisemmin uskottu. Uudet tieteelliset selvitykset koirien silmien aistinsoluista sekä kokeelliset tutkimukset koirien värien erottelukyvystä muuttavat oletuksia perusteellisesti ainakin ihmisen parhaan ystävän kohdalla.

Venäjän tiedeakatemian tutkijan Anna A. Kasparsonin johdolla Proceedings of the Royal Society B, Biological Sciences -tiedelehden verkkopainoksessa ennakkoon 17.7.2013 julkaistussa tutkimuksessa esitetään tuloksia kokeista, joissa koirien todettiin pystyvät värien erottelemiseen. Tutkimuksen taustalla oli hieman aikaisemmin Yhdysvalloissa tehty havainto, jonka mukana koirien silmissä on kahden tyyppisiä tappisoluja, jollaisia esimerkiksi ihmisen silmässä on kolme tyyppiä – yksi jokaiselle kolmelle päävärille. Kahden tappisolutyypin olemassaolon perusteella tehtiin suoraan oletus, että koirilla on mitä todennäköisimmin ainakin rajallinen värien erottelukyky. Tarkoin suunnitellut ja toteutetut kokeet vahvistivat koirien värinäkökyvyn.

Kokeissa useita koirien totutettiin tunnistamaan tunnistaman ja erottamaan neljän erivärisen paperinpalan välillä. Mukana oli vaalean keltainen a tumman keltainen a vastaavasti vaalean vihreä ja tummanvihreä tunnuspaperi. Koejärjestelyssä aina tietyn väriset paperinpalaset liittyivät ruokaa sisältäviin astioihin, kun muiden väristen paperien takana olleet astiat olivat tyhjiä. Koirat oppivat hyvin nopeasti, että tietyn värinen paperinpala kertoi ravinnon saatavuudesta. Niin ylivertainen kuin koiran hajuaisti onkin, tämän mahdollisuus suljettiin pois valintatilanteesta.

Koesarjan toisessa vaiheessa testiä vaikeutettiin. Nyt edellissäkin testissä käytettyjen koirien nähtäville asetetuissa paperinpaloissa oli paitsi kahta väriä myös kahta näiden molempien värien kirkkausastetta. Tällä testattiin, reagoivatko koirat todella väriin vai ainoastaan vaalea–tumma -asteikon vaihteluihin. Ja pian havaittiin, että esimerkiksi vaalean sinisen ja tumman sinisen sekä toisaalta vaalean sinisen ja vaalean vihreän erottelussa koira pystyi tekemään oikean valinnan värin, ei kirkkauden perusteella.

Mainokset