Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Metsäkurjenpolvi tarjoaa kukissaan mettä ja siitepölyä itselleen hyödyllisille vieraille, mutta kasvinsyöjiä vastaan kasvi puolustautuu monipuolisella kemiallisella arsenaalilla.

Metsäkurjenpolvi tarjoaa kukissaan mettä ja siitepölyä itselleen hyödyllisille vieraille, mutta kasvinsyöjiä vastaan kasvi puolustautuu monipuolisella kemiallisella arsenaalilla.

Alku- ja keskikesän luontoa koristava, koko Suomessa yleinen metsäkurjenpolvi (Geranium sylvaticum) suojautuu useimpien muiden kasvien tavoin vihollisiaan eli kasvinsyöjäeläimiä vastaan syntetisoimalla solukkoihinsa erilaisia suojakemikaaleja. Metsäkurjenpolvella tällaisia herbivoreille eli kasvinsyöjille epämiellyttävän makuisia tai myrkyllisiä yhdisteitä on kaikissa kasvin osissa, ja eri elimissä on kullekin tyypillisiä, toisistaan poikkeavia kemikaaleja.

Turun yliopiston Kemian ja biokemian laitoksen tutkijan Anu Tuomisen johdolla Phytochemistry -tiedelehden verkkopainoksessa 19.6.2013 ennakkoon julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin tanniinien, fenolien ja flavonoidien yhdisteryhmiin kuuluvia yhdisteitä metsäkurjenpolven eri osista: kukkien heteistä, emeistä, terälehdistä, verholehdistä ja siemenistä sekä kasvullisista osista eli lehdistä, varsista ja juurista.

Kemiallisten pääryhmien mukaan tutkijat määrittivät metsäkurjenpolven solukoista flavonoideja, fenoliyhdisteitä sekä viisi erilaista tanniinien ryhmää. Kaikkiaan tässä tutkimuksessa analysoitiin ja eriteltiin 59 erilaista yhdistettä. Yhdisteiden kertyminen poikkesi suuresti eri kasvinosissa.

Suvun tieteellisestä nimestäkin johdettava geraniini ja muut tanniinit ovat vallitseva yhdisteryhmä  kaikissa metsänkurjenpolven vihreissä, yhteyttävissä osissa. Suvulliseen lisääntymiseen liittyvissä osissa oli runsaasti erilaisia yhdisteitä: kukkien emeihin kertyy gallotanniineja, heteisiin rikastuu kämferolia, terälehdissä on runsaasti galloyyliglukoosin johdannaisia, ja siemenissä sekä myös juurissa rikastuu protoantosyanideja.

Eri yhdisteiden kertyminen kasvin eri elimiin osoittanee erilaisia toiminnallisia tehtäviä, joista ainakin osa palvelee metsäkurjenpolven puolustautumista kasvinsyöjiä vastaan (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031942213001957

Mainokset