Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Erityisesti keruu oman käyttöön on lisääntynyt

Luonnonmarjojen sadosta kerätään ihmisten käyttöön kymmeniä miljoonia kiloja joka kesä. Valtaosa marjoista kulutetaan kerääjien omissa talouksissa. Uusimman selvityksen mukaan mustikasta 87 prosenttia käytettiin kerääjien talouksissa ja vain 13 prosenttia  poimittiin myytäviksi.

Luonnonmarjojen sadosta kerätään ihmisten käyttöön kymmeniä miljoonia kiloja joka kesä. Valtaosa marjoista kulutetaan kerääjien omissa talouksissa. Uusimman selvityksen mukaan mustikasta 87 prosenttia käytettiin kerääjien talouksissa ja vain 13 prosenttia poimittiin myytäviksi.

Suomessa jokaiselle kansalaiselle turvattujen jokamiehenoikeuksien tunnetuimpia käyttömuotoja ovat vapaa liikkuminen toisen omistamalla maalla ja vesillä sekä marjojen, sienten ja eräiden muiden luonnontuotteiden keräilyn vapaus. Suomalaiset myös käyttävät tätä ikimuistoisat nautintaoikeuttaan varsin ahkerasti. Uusimman selvityksen mukaan vuonna 2011 kaikkiaan 54 prosenttia suomalaista kotitalouksista harrasti luonnonmarjojen keräilyä. valtaosa saaliiksi sadusta marjasadosta käytetään itse. Kaupallisen keräilyn osuus on vain noin kolmasosa kaikista luonnostamme vuodittain talteen otettavista marjoista.

Itä-Suomen yliopiston tutkijat Matti Vaara, Olli Saastamoinen ja Marjut Turtiainen esittävät Scandinavian Journal of Forest Research -tiedelehdessä tulokset 3 700 koitaloudelle lähetetyn marjatutkimuksesta. Vastausprosentti oli 51, joten lähes parituhatta kotitaloutta kertoi marjastusharrastuksestaan.

Kyselyn perusteella vuonna 2011 kaikkiaan 54 prosenttia suomalaista kotitalouksista harrasti luonnonmarjojen keräilyä. Vuoden 2011 kokonaissaalis nousi 34.9 miljoonaan kiloon, mikä merkitsee 14 kilon marjasaalista taloutta kohti.

Talteen otetusta marjasadosta 26.5 miljoonaa kiloa käytettiin poimijoiden omissa talouksissa, ja myyntiin päätyi 8.4 miljoonaa kiloa.

Vuosittainen marjojen poimintamäärä vaihtelee suuresti kesien välisen sadon vaihtelujen mukaan. Vuosi 1997 oli Suomen metsissä ja soilla erinomainen marjavuosi, ja tuon satokauden kerätty kokonaissaalis nousi 56.5 miljoonan kiloon. Kaksi kesää myöhemmin, satokausi 1999 oli puolestaan keskimääristä heikompi, ja tuon vuoden marjasadon keruumäärä jäi 34.7 miljoonana kiloon.

Kyselyn tulosten perustella mustikan käyttö kotitalouksien omassa kulutuksessa on huomattavan suurta. Kesän 2011 talteen korjatusta mustikan (Vaccinium myrtillus) sadosta vain 13 prosenttia päätyi myyniin poimijatalouksien ulkopuolelle.

Marjojen keräilyyn osallistuu paljon ammattimaista – myös ulkomailta palkattua työvoimaa. Kesän 2011 talteen otetusta marjasadosta kolmasosan keräsivät marjateollisuuden organisoimat, palkatut keräilijät, kun satokausilla 1997–1999 vastaava osuus oli 70 prosenttia (http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02827581.2013.786123#.UfdPHSHyWUk

 

Mainokset