Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Runsaassa puolessa vuodessa on tapettu 515 sarvikuonoa

Vain eteläisessä Afrikassa luonnonvaraisina elävillä valkosarvikuonoilla on yhä vaikeampaa pitää kiinni sarvestaan – ja samalla tietysti elämästään.

Vain eteläisessä Afrikassa luonnonvaraisina elävillä valkosarvikuonoilla on yhä vaikeampaa pitää kiinni sarvestaan – ja samalla tietysti elämästään.

Eteläisessä Afrikassa tavattavat valkosarvikuonot eli aikaisemmalta nimeltään leveähuulisarvikuonot (Ceratotherium simum) ovat harvinaisia, ja virallisen uhanalaisluokituksen mukaan silmälläpidettäviä tai vaarantuneita eläimiä, joiden tulevaisuus oli jo yli sata vuotta sitten  liian voimallisen metsästyksen takia vaakaludalla. 1800-luvun lopulla valkosarvikuonojen uskottiin kuolleen sukupuuttoon, mutta syrjäisellä Kwazulu-Natalin kansallispuiston alueella oli säilynyt noin sata yksilöä, joiden jälkeläisistä kehittyi – rauhoituksen ja suojelualueiden ansiosta – hyvinvoiva kanta. Tätä nykyä valkosarvikuonoja on noin 20 000 yksilöä, mutta valtoimenaan rehottava salametsästys karsii määrää rajusti. Etelä-Afrikan ympäristö- ja luonnonsuojeluviranomaiset ovat yhdessä armeijan kanssa pyrkineet pitämään salametsästäjät loitolla sarvikuonojen tärkeimmältä elinalueelta Krugerin kansallispuistosta, mutta salakaadot ovat voimatoimista huolimatta hälyttävän yleisiä. Etelä-Afrikassa on vuonna 2013 oheinäkuun 23. päivään mennessä tapettu jo ainakin 515 vsarvikuonoa. Koko vuonna 2012 alueella tapettiin yhteensä 668 sarvikuonoa. Sarvikuonoja tapetaan lähinnä Aasian kansanomaisen lääkinnän markkinoiden loputtoman suuren kysynnän tyydyttämiseksi. Kuten laiton eläinkauppa myös sarvikuonojen suojelu on kansainvälistä yhteistyötä. Uusin osoitus tehokkaista toimista saatiin Tshekin tasavallasta.

Tshekin poliisin, tullin ja ympäristöviranomaisten yhteistyön tuloksena saatiin kiinni 16 hengen liiga, jonka hallusta takavarikoitioin 24 valkosarvikuonon sarvea. Sarvet liiga sai haltuunsa lähettämällä Etelä-Afrikkaan virallisen kaatoluvan saaneita metsästäjiä, joilla oli lupa kaataa sarvikuonoja valvotusti tarhaoloissa pidetyistä elämistä. Kullakin metsästäjällä oli lupa yhden sarvikuonon kaatamiseen metsästysmuiston hankkimiseksi. Liigan palkkaamat metsästäjät kuitenkin hankkivat väärennettyjä asiakirjoja, joiden turvin sarvet kuljetettiin Tshekkiin. Täältä sarvet oli tarkoitus lähettää välikäsien kautta Aasian mustan pörssin markkinoille.

Rikollisjoukon 16 jäsenestä 15 ovat vangittuna Tshekissä, ja salametsästjiä uhkaa enemmillään kahdeksan vudoen vankeustuomio. Kiinni saadun liigan hallusta löytyi 24 valkosarvikuonon sarvea, joiden kauppahinta laittomilla markkinoilla olisi ollut noin neljä miljoonaa euroa, uutisoi PhysOrg.com -sivusto 23.7.2013. Sarvikuonon sarven hinta Aasian pimeillä markkinoilla voi nousta 200 000 euroon.

Valkosarvikuonoja elää vain Afrikassa. Laji on paikallisen luonnonsuojelulain ja kansainvälisten sopimusten nojalla rauhoitettu, mutta maailmanlaajuisen uhanalaisten eliölajien kauppaa säätelevän CITES-sopimuksen nojalla rajallinen ja tarkoin valvottu määrä voidaan kaataa metsästysmuistojen keräilijöiden toimesta.

Etelä-Afrikka on tehostanut sarvikuonojen suojelua ja kansallispuistojen valvontaa salametsästyksen yleistyttyä, mutta salakaatoja ei vain saada kuriin (Etelä-Afrikan sarvikuonojen salametsästys lisääntynyt hälyttävästi. Tiedebasaari 19.1.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/01/19

Mainokset