Avainsanat

, , , , , , ,

 Yli puolet viljely- ja laidunalasta sirkkojen vallassa

Madagaskarilla liikkuvat sirkkaparvet pimentävät taivaan ja laskeutuessaan ruokailemaan hyönteiset tuhoavat maanviljelijöiden sadot perusteallisesti

Madagaskarilla liikkuvat sirkkaparvet pimentävät taivaan ja laskeutuessaan ruokailemaan hyönteiset tuhoavat maanviljelijöiden sadot perusteellisesti

Ainutlaatuisen monimuotoisesta ja paljon endeemisiä eli kotoperäisiä lajeja käsittävästä luonnostaan kuuluisan Madagaskarin saaren kasvisto joutuu usein valtavina parvina esiintyvien kulkusirkkojen hyökkäysten kohteeksi. Uusin heinäsirkkainvaasio on pahin yli 60 vuoteen. Kulkusirkat ovat vallanneet yli puolet saaren viljelymaista ja laitumista aiheuttaen massiivista tuhoa Madagaskarin maataloustuotannolle. Uusimman invaasion aikana kulkusirkat ovat tuhonneet ainakin 630 000 tonnia riisiä, mikä vastaa noin 25 prosenttia saaren asukkaiden vuotuisesta ruoankulutuksesta. Eikä sirkkojen eteneminen suinkaan ole vielä edes huipussaan. YK:n alaisen Elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) arvion mukaan kulkusirkat voivat valloittaa 1.5 miljoonaa hehtaaria Madagaskarin viljely- ja laidunmaita syyskuuhun 2013 mennessä.

Kulkusirkkojen valloittamilla riisi- ja maissiviljelyksillä monin paikoin 40–70 prosenttia sadosta on menetetty, ja pahimmillaan sirkat ovat tuhonneet vuosituotannon 100-prosenttisesti.

Kulkusirkkainvaasio on niin mittava, että Madagaskarin hallitus julisti maahan hätätilan jo marraskuussa 2012.  Sirkkojen tekemien tuhojen takia ruokahuolto on vakavasi vaarantunut 60 prosentilta saarivaltion 13 miljoonasta asukkaasta (The Guardian Weekly, 19.7.2013)

Mainokset