Avainsanat

, , , , , , , ,

Myynnissä olevien lintujen teurastukset aloitettiin Shanghaissa alle viikon kuluessa ensimmäisen H7N9-tartunnan havaitsemisesta.

Myynnissä olevien lintujen teurastukset aloitettiin Shanghaissa alle viikon kuluessa ensimmäisen H7N9-tartunnan havaitsemisesta.

Kiinassa maaliskuun 2013 lopulla puhjenneen uudentyyppisen, A(H7N9)- viruksen aiheuttaman lintuinfluenssaepidemian erittäin nopea ja raju eteneminen alkuvaiheessaan pakotti viranomaiset laajoihin siipikarjan joukkoteurastuksiin, kun taudin todennäköisimmäksi lähteeksi osoitettiin toreilla myytävät linnut. Kymmenien tuhansien kanojen ja muiden teuraslintujen poistaminen markkinoilta ja lintujen hävittäminen ovat johtaneet siipikarjan lihan kysynnän mutta myös tarjonnan merkittävään alenemisen. Välillisesti kiinalaisen siipikarjan joukkoteurastukset ja lintujen tuhoamiset vaikuttavat myös tekstiiliteollisuuteen.

Kiinasta saatavien höyhenten kysyntä on normaali mutta tarjonta on keväisten joukkoteurastusten takia normaalia vähäisempää. Niinpä ainakin Japanin tekstiiliteollisuudessa untuva- ja höyhentuotteiden valmistusmäärät ovat tavanomaista pienemmät ja tarjonnan niukkuuden takia hinnat ovat selvästi kohonneet.

Kiina on untuva- ja höyhenmarkkinoilla maailman suurin myyjä, jonka suurimpia asiakkaita ovat japanilaiset tekstiilialan valmistajat. Seuraavan syys- ja talvikauden malliston hinnat ovat Japanissa kautta linjan selvästi aikaisempaa korkeammat, koska niin päällysvaateiden kuin kodintekstiilienkin raaka-aineet ovat kallistuneet Kiinan lintuinfluenssateurastusten seurauksena. Esimerkiksi untuvatakkien hinnat ovat noin 2 000 jeniä kalliimpia kuin vastaavat takit vuotta aikaisemmin. Hinnan nousu on noin 20 prosenttia. Vastaavia hintojen korotuksia on odotettavissa tai jo ilmoitettu käytännössä kaikilla valmistajilla ja kaikissa höyheniä tai untuvia sisältävissä tuotteissa. Kiinalaisia höyheniä käytetään paljon Japanissa paitsi talvitakkien myös patjojen pehmusteina (News On Japan, 9.7.2013).

Toreilla myytävien lintujen joukkoteurastukset aloitettiin Shanghaissa heti, kun huomattiin H7N9-virus löydettiin siipikarjasta (https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/04/05

Mainokset