Avainsanat

, , , , ,

Yli 600 miljoonaa köyhää intialaista saa jatkossa tarvitsemaansa erittäin edullista viljaa valtion tukeman ohjelman ansiosta. Ruoka-apuohjelma on lajissaan maailman kattavin.

Noin 800 miljoonaa köyhää intialaista saa jatkossa tarvitsemaansa erittäin edullista viljaa valtion tukeman ohjelman ansiosta. Ruoka-apuohjelma on lajissaan maailman kattavin.

Yli 1.2 miljardin asukkaan Intian talouskasvu on ollut viime vuosina maailman nopeimpia, muta valtaosa jättivaltion asukkaista elää edelleen pysyvästi köyhyydessä. Aliravitsemus ja suoranainen nälkä ovatkin vakavin Intiaa koettele ongelma, jonka silmiinpistävimpiä osoituksia ovat korkea lapsikuolleisuus ja lasten lyhytkasvuisuus. Valtio vastaa väestön ravintopulaan maailman kaikkien aikojen laajimmalla ja kattavimmalla ruoka-avulla. Intia presidentti Pranab Mukherjee vahvisti 5.7.2013 asetuksen, joka turvaa erittäin halvan – valtion tukeman – säännöllisen vilja-annoksen ostomahdollisuuden ”köyhistä köyhimmille” intialaisille. Hallitus esitti ruokaohjelmaa pari viikkoa aikaisemmin. Köyhille asukkaille tarkoitetun ruokaohjelman taustalla on Intia tätä nykyä hallitsevan Kongressipuolueen puheenjohtajan Sonia Gandhin vuonna 2009 vaalikampanjan yhteydessä antama lupaus. Oppositio on arvostellut ohjelma populistiseksi ja huonosti valmistelluksi, mutta presidentin allekirjoituksen jälkeen ruoka-apuun oikeuttava asetus astui voimaan välittömästi (Times of India, 5.7.2013)

Ruoka-apuun oikeuttavan tuen turvaavasta asetuksesta hyötyvät lainlaatijoiden mukaan ”köyhistä köyhimmät” intialaiset. Määritelmä tuntuisi koskettavan vain jotain pientä vähemmistöä, mutta näin asia ei ole Intiassa. Hallituslähteiden mukaan valtion turvaamaan hyvin halvan viljan ostomahdollisuuteen oikeutettuja on noin 75 prosenttia Intian maaseudulla asuvasta ja noin 50 prosenttia kaupungeissa asuvasta väestöstä. Kaikkiaan ruoka-apuun oikeutettuja intialaisia on noin 800 miljoonaa eli 67 prosenttia Intian väestöstä. Valtiolle köyhille suunnattu ruoka-apuohjelma maksaa vuosittain noin 1.2 triljoonaa rupiaa eli noin 15 miljardia euroa.

Ohjelman mukaan köyhiksi luokitellut ihmiset saavat ostaa valtion suuresti tukemaa viljaa viisi kiloa kuukaudessa. Hinta ei tosiaan päätä huimaa, sillä vilja maksaa tukee oikeutetuille 1–3 rupiaa kilolta. Viiden kilon kuukausiannoksessa voi olla vehnää, riisiä ja muita viljoja, joiden hinnat ovat 3, 2 ja 1 rupiaa kilolta. Yksi rupia vastaa alle 2 eurosenttiä, joten Intian köyhille asetuksen määrittelemä viiden kilon ruoka-annos maksaa kalleimmillaankin alle 10 senttiä meikäläistä rahaa. Köyhässä Intiassa rahan arvo on tietysti aivan toinen kuin meillä, sillä sadoilla miljoonilla ihmisillä on käytössään elämiseen ja kaikkeen kulutukseen alle yksi euro päivässä.

Mainokset