Avainsanat

, , , , , ,

Puurakenteinen Kielletty kaupunki on paloturvallisuuden kannalta arka kulttuurimonumentti, jossa on historian kuluessa ollut useita tulipaloja.

Puurakenteinen Kielletty kaupunki on paloturvallisuuden kannalta arka kulttuurimonumentti, jossa on historian kuluessa ollut useita tulipaloja.

Yksi Kiinan ja koko maailman tunnetuimmista historiallisista nähtävyyksistä, Kiinan pääkaupungissa Pekingissä sijaitseva Kielletty kaupunki on määrätty täysin savuttomaksi vyöhykkeeksi. Täydellisestä tupakointikiellosta ilmoitti alueesta vastaavan museon kuraattori Shan Jixiang kansainvälisenä museopäivänä 18.5.2013. Kielletty kaupunki on nyt virallisesti savuton ensimmäistä kertaa alueen 600-vuotisen historian aikana, museo tiedottaa, uutisoi China Today -lehti heinäkuun 2013 numerossaan.  Alueella on ollut tupakoinnin kieltäviä merkkejä aikaisemminkin, mutta kieltoja ei ole valvottu kovin tarkasti, eikä rikkomuksista ole langetettu rangaistuksia. Mutta vast’edes linja on jyrkkä: Jos museon henkilökuntaan kuuluva tavataan tupakoimasta alueella, seurauksena on rangaistus ilman mitään selittelyn mahdollisuuksia. Jos turisti tavataan tupakoimasta, ja jos hän ei henkilökunnan kehotuksesta huolimatta sammuta savukettaan, määräyksen rikkoja pidätetään, museo ilmoittaa.

Tupakointikielto on välttämätön jo paloturvallisuudenkin takia, sillä lähes kaikki Kielletyn kaupungin rakennukset ovat puisia. Historian kulussa Kielletyssä kaupungissa on ollut useita tuhoisia tulipaloja.

Kielletty kaupunki toimi kaikkiaan 24 Kiinan hallitsijan – ulkopuolisilta suljettuna – asuinpaikkana Ming- ja Qing- dynastioiden aikana välillä 1368–1911.

Kielletty kaupunki liitettiin YK:n Kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön (UNESCO) Maailmanperintö-ohjelman kohteeksi vuonna 1987.

Mainokset