Avainsanat

, , , , , ,

Yli 200 miljoonaa intialaista on oppinut lukemaan vuosikymmenessä

Lukutaito yleistyy Intiassa nopeasti monipuolisen opiskelu- ja opetusvalikoiman ansiosta. Maan hallitus tukee ja kannustaa niin lapsia kuin aikuisiakin kiinteiden koulujen ohella myös vapaamuotoiseen opiskeluun.

Lukutaito yleistyy Intiassa nopeasti monipuolisen opiskelu- ja opetusvalikoiman ansiosta. Maan hallitus tukee ja kannustaa niin lapsia kuin aikuisiakin kiinteiden koulujen ohella myös vapaamuotoiseen opiskeluun.

Maailman toiseksi väkirikkaimman valtion, yli 1,2 miljardin asukkaan Intian opetus- ja koulutusasioista vastaava ministeri Pallam Raju ilmoitti maansa tavoitteeksi nostaa väestön lukutaito parissa vuodessa tasolle, jossa neljä viidestä intialaisesta osaa lukea ja kirjoittaa. Uuden ja varsin kunnianhimoisen tavoitteen ministeri julkisti avatessaan Intian kansallisen lukutaidosta vastaavan hallinnon ja YK:n Kasvatus-, tiede- ja kasvatusjärjestön (UNESCO) järjestämän kansainvälisen konferenssin. Viimeisimpien, vuoden 2011 väestölaskentatietojen mukaan  Intiassa 74 prosenttia väestöstä on virallisesti lukutaitoisia. Intia on sitoutunut kansainväliseen tavoitteeseen, jonka mukaan luku- ja kirjoitustaito kuuluvat kaikkien ihmisten perusoikeuksiin (The Times of India, 18.7.2013).

Intian lähihistoriassa on saavutettu hyvin tuloksia niin lasten kuin aikuistenkin koulutuksessa. Ministeri Pallam Rajun mukaan vuoden 2001 väestönlaskennan jälkeen 200 miljoonaa intialaista on saavuttanut lukutaidon. Yli puolet uusista lukutaidon saavuttaneista on naisia, joihin sekä Intian kansalaiset että kansainväliset koulutuskampanjat ovat erityisesti kohdistuneet. Tavoitteena oleva 80 prosentin lukutaitoaste voidaan saavuttaa, jos kaiken ikäisten kansalaisten koulutus- ja opintomahdollisuudet turvataan. Tärkeää on saada kaikenlainen ei-muodollinen eli viralliseen koulujärjestelmään kuulumatonkin opetus ja opiskelu virallisesti hyväksytyksi, ja ei-muodollisilla väylillä saavutettu lukutaito on voitava vahvistaa virallisiin rekistereihin samanarvoiseksi koulussa saavutettujen taitojen kanssa, ministeri Raju edellyttää.

Yksi lukutaitokampanjan päätavoitteista on keskittyminen aikuisten lukutaidon parantamiseen, ja tässä urakassa on käytettävä tehokkaasti kaikkia keinoja kuten internetiä ja muuta sähköistä tiedonvälitystä.

Intian väestön lukutaidoissa on selvä ja sukupuolten välinen ero, joka on kuitenkin hiljalleen tasoittumassa. Naiset ovat kuitenkin selvästi miesten jäljessä. Vuoden 2011 väestönlaskentatietojen mukaan intialaisista miehistä lukutaitoisia oli 82.14 prosenttia, kun naisista lukutaitoisia oli vain 65.46 prosenttia. Koko väestössä lukutaitoisten osuus oli 74.04 prosenttia (http://www.indiaonlinepages.com/population/literacy-rate-in-india.html

YK:n lukutaitokampanjan koordinaattori Lise Grande kehui Intian hyvin tuloksia, mutta muistutti urakan olevan vielä pahasti kesken. Maailmassa on tällä hetkellä noin 700 miljoonaa ihmistä, joilla ei ole luku-, kirjoitus- ja laskentataitoja. Pääosa lukutaidottomista ihmisistä asuu Aasian väkirikkaimmissa maissa Intiassa, Kiinassa, Pakistanissa ja Bangladeshissa.

Mainokset