Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Kalliovuorten susien kannoilla näyttää koko ajan olevan uhkaaja: Heti metsästäjien hellitettyä jahtiaan tulivat tilalle taudit.

Kalliovuorten susien kannoilla näyttää koko ajan olevan uhkaaja: Heti metsästäjien hellitettyä jahtiaan tulivat tilalle taudit.

Pohjois-Amerikan mantereen länsilaidalla sijitsevan Kalliovuorten alueen susien (Canis lupus) kantaa alettiin määrätietoisesti vahvistaa lakisääteisen rauhoituksen lisäksi kannan täydennyksillä sen jälkeen, kun sudet oli metsästetty paikallisen sukupuuton partaalle. Vuonna 1995 maailmankuuluun Yellowstonen kansallispuistoon tuotiin Kanadasta 31 sutta, ja tulokkaiden menestys oli jopa odotettua parempi. Susikanta alkoi kasvaa erittäin nopeasti, ja viimeisimmässä eli vuoden 2011 laskennassa koko Kalliovuorten alueen susien kokonaismääräksi saatiin 1 727 yksilöä. Mutta pian toipumisen jälkeen alkoi uusi alamäki, nyt tautien tuomana, uutisoi Scientific American -tiedelehti heinäkuun 2013 numerossaan.

Kalliovuorten alueen susien terveyttä ja tulevaisuutta uhkaavat ainakin koiraeläinten penikkatautia aiheuttava virus (englanniksi canine distemper virus; CDV) sekä punkkien levittämä syyhy. Saman punkin tartuttama ja levittämä syyhy tunnetaan parhaiten ketuilla vaarallisen yleisenä kettukapi-tautina.

Yellowstonen petojen nykytilanne on nurinkurinen, sillä ihmisen toimesta lähes täysin hävitetty susi pelastettiin, mutta uutena uhkana oleva tautivaarakin on ihmisen syytä. Vuonna 1905, jolloin yleinen suhtautuminen suurpetoihin oli pelokas ja vihamielinen, Montanan osavaltion viranomaiset toivat tarkoituksella Yellowstoneen syyhyä levittäviä Sarcoptes scabiei -punkkeja. Tavoitteena oli tartuttaa pedot niin pahoin, että susista päästäisiin eroon täydellisesti ja lopullisesti.

Uudelleen ilmaantuneen syyhyn tiliin lasketaan ainakin osittain se, että susien lisääntymisessä havaittiin takaisku. Vuonna 2013 Yellowstonen sudet saivat vain 16 poikasta, kun kaksi vuotta aikaisemmin poikasia syntyi ja selvisi elossa yhteensä 34. Yellowstonessa elänee tätä nykyä yli 320 sutta.

Penikkatauti ja syyhy heikentävät varmasti Yeollowstonen ja muiden Kalliovuorten alueiden susien kuntoa, mutta tuskin taudit koko suurpetokantaa pystyvät romuttamaan. Yellowstonen sudet ovat joka tapauksessa tavallista herkempiä tautien vaikutuksille, koska valtaosa kannasta kuuluu vain vähän aikaa seudulla asuneeseen tulokaskantaan, jolla ei ole pitkäaikaista sopeutumista Kalliovuorten taudinaiheuttajiin. Uuteen tilanteeseen on kuitenkin reagoitu nopeasti. Wyomingin osavaltio vähensi vuosittaista susien kaatokiintiötä 29 yksilöön, kun vuotta aikaisemmin metsästäjät saivat luvat 52 hukan tappamiseen. Metsästyskiintiöiden tai tautien vaikutuksia alueen susien tulevaisuuteen voidaan vain arvailla. Seuraavat tiedot kannan kehityksestä saadaan uuden metsästyskauden jälkeen. Seuraava laillinen susijahti alkaa joulukuussa 2013.

Yhdysvaltain susipolitiikka on jatkuvassa myllerryksessä, sillä uusien metsästysrajoitusten kanssa samanaikaisesti on etenemässä aloite suden rauhoituksen purkamisesta Arizonan ja New Mexicon osavaltioita lukuunottamatta koko liittovaltion alueella (Yhdysvallat on purkamassa susien rauhoituksen 48 osavaltiossa. Tiedebasaari 29.4.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/04/29

Mainokset