Avainsanat

, , , , , ,

Fukushiman ydinvoimalassa radioaktiiviksi muuttuneita vesiä varastoidaan tankeissa, joiden kapasitetti ei valitettavasti enää riitä, ja tankkien vuodoista on päässyt säteileviä aineksia myös pohjavesiin.

Fukushiman ydinvoimalassa radioaktiiviksi muuttuneita vesiä varastoidaan tankeissa, joiden kapasitetti ei valitettavasti enää riitä, ja tankkien vuodoista on päässyt säteileviä aineksia myös pohjavesiin.

Japanin itärannikola maaliskuussa 2011 merenalaisen maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin vaurioittamasta Fukushima Daichii -ydinvoimalasta pääsi välittömästi turman jälkeen karkaamaan radioaktiivisia vesiä ympäristöön, myös läheiseen mereen. Sittemmin voimala-alueella on havaittu useita vuotoja niin lauhdevesillä täytetyistä voimalarakennuksista kin radioaktiivisten vesien säilytykseen tarkoitetuista tankeistakin. Pari vuotta turman jälkeen Fukushiman voimala-alueen pohjavesistä mitattiin korkeita radioaktiivisen strontiumin ja muiden säteilevien alkuaineiden pitoisuuksia (Fukushiman vuodot ovat saastuttaneet paikallisia pohjavesiä radioaktiivisilla aineilla. Tiedebasaari 24.6.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/06/24

Uusissa havainoissa lähellä edellisiä pohjavesimittauksia on todetu myös muiden pohjavesilähteiden saastuneen – ja vieläpä edellistä tapauksia vakavammin, raportoi News on Japan -uutissivusto 6.7.2013 (http://newsonjapan.com/html/newsdesk/article/103494.php

Ydinvoimalan omistaja TEPCO (Tokyo Electric power Co.) ilmoitti 5.7.2013 julkistamassaan tiedotteessa, että erittäin paljon radiaktiivisia aineita sisältävää pohjavettä on havaittu voimala-alueella olevan kaivon vedestä. Kaivo sijaitsee vain muutamien metrien etäisyydellä kohdasta, jossa huhtikuussa 2011 todettiin radioaktiivisten vesien vuotoa voimalasta mereen.

Uusissa pohajvesianalyyseissä noin 25 metrin etäisyydellä merestä sijaitsevan kaivon veden säteilytaso oli noin 900 000 becquereliä litrassa. Becquerel merkitsee yhtä radioaktiivisten aineiden hajoamista sekunnissa. Saastuneessa kaivovedessä on muun muassa erittäin radioktiivista, beetasäteilyä lähettävää strontiumia.

Mainokset