Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Thaimaalaisia perinneruokia saa jatkossa valmistaa ja tarjoilla niiden virallisilla nimillä vain, jos ateriat on valmistettu vahvistetun standardin mukaan.

Thaimaalaisia perinneruokia saa jatkossa valmistaa ja tarjoilla niiden virallisilla nimillä vain, jos ateriat on valmistettu vahvistetun standardin mukaan.

Itämainen keittiö on valloittanut maailmaa viime vuosikymmeninä, ja etnisiä ravintoloita löytyy meillä Suomessakin jo lähes joka kylästä ja kaupungista. Kiinalaisten ravintoloiden perässä kansainvälisiä ruokamakkinoita ovat valloittaneet muun muassa japanilaiset, intialaiset ja thaimaalaiset keittiöt. Vierailla mailla toimivat etniset ravintolat ovat tasoltaan kirjavia, eikä ruoan aitoudesta ole juuri minkäänlaisia takuita. Tätä puutetta ainakin thairuoan kohdalla korjaa piakkoin voimaan saatettava standardi, jolla määritellään viiden thaimaalaisen perinneruoan reseptit.

Thaimaan tiede- ja teknologiaministeriö sekä Kansallinen keksintö- ja innovaatiokeskus (National Innovation Agency) teettävät perusteellisen selvityksen perinneruokien valmistusaineista ja -tavoista. Thairuokien annokset on jatkossa valmistettava tarkoin määritellyn standardin mukaisesti, jotta niitä saa markkinoida vahvistetuilla perinnenimillä. Seuraavana ovat vuorossa keltainen curryruokalaji Kaeng Lueng sekä grillatun kanan kastike Ayam Golek. Jo aikaisemmin on virallisesti määritelty reseptit kolmelle thairuoan tutulle lajille – Thaimaan kansallisruoaksikin kutsutulle, riisinuudeleihin perustuvalle wokkiruoalle Pad Thai, tuliselle katkarapuruoalle Tom Yam Goong sekä perunaa sisältävälle curryruoalle Massaman curry.

Reseptien vahvistaminen on tieteellisen tarkkaa puuhaa. Innovaatiokeskus on rekrytoinut tehtävään Prince of Songkla -yliopiston tutkijat kehittämään kahdelle ruokalajille sekä kotimaiset että kansanväliset reseptit. Ruokien valmistusaineiden ja -tapojen virallisessa määrittelyssä käytetään tarkkoja analyysimenetelmiä, ja lisäksi kunkin osan oikea maku testautetaan kuluttajilla, The Bangkok Post lehti uutisoi 4.7.2013.

Viiden perinteiden thairuokalajin standardoidut, maailmanlaajuisesti noudatettavat reseptit julkaistaan. Innovaatiokeskus on perustanut hanketta varten Thai Delicious (Herkullinen Thaimaa) -keskuksen, jonka tehtävänä on valvoa ja ohjeistaa perinneruokalajien koostumusta ja makua koskevia asioita. Standardoinnin tavoitteena on varmistaa, että thairuoka on turvallista ja maistuu oikealta, missä tahansa aterioita valmistetaan ja tarjotaan, innovaatiokeskus määrittelee tehtävänsä.

Mainokset