Avainsanat

, , , , , ,

Kiinalaiset ovat saanet tottua jokakesäisiin viherlevien massaesiintymisiin Keltaisenmeren rannoilla.

Kiinalaiset ovat saanet tottua jokakesäisiin viherlevien massaesiintymisiin Keltaisenmeren rannoilla.

Kiinan merenrannikolle on ajautunut massiivisen paksuja ja laajoja levävalleja, jotka ovat huuhtoutuneet Kiinanmerellä valloillaan olevasta, kaikkien aikojen laajimmasta levien massaesiintymästä. Kiinan valtiollinen valtameriasioista vastaava hallinto ilmoitti internetsivuillaan, että leväkasvusto alkoi kasvaa räjähdysmäisen nopeasti kesä-heinäkuun vaihteessa 2013. Enteromorpha prolifera -viherlevän hallitsema esiintymä kattaa 28 900 neliökilometrin laajuisen alan Kiinanmerellä. Aikaisempi ”ennätys” oli vuonna 2008 merta 13 000 neliökilometrin laajuisena peittänyt levämassa. Massaesiintymän ensimmäisen viikon aikana rannoilta on kerätty jo 7 335 tonnia levämassaa.

Massiivisten leväkasvustojen aiheuttajana on meren rehevöityminen, etenkin fosforiravinteiden runsaus, ja myös otolliset sääolosuhteet kuten lämmin ja tuuleton sää suosivat levien lisääntymistä. Vaikka leväkasvun tärkeimmät säätelytekijät tunnetaan kiinalaisviranomaiset tai asiantuntijat eivät osaa selittää, miksi Keltaisenmeren leväongelmat ovat pahentuneet erittäin voimakkaasti vuoden 2007 jälkeen.

Itämerellä ja monilla muilla merialueilla tavattavat, jokakesäiset sinilevien (eli oikeammin syanobakteerien) massaesiintymät ovat syntytapansa takia samankaltaisia, mutta levälajit ja niiden vaikutukset ovat toisenlaiset. Kiinanmerellä massaesiintymiksi kehittyvä Enteromorpha on monisoluinen viherlevä, joka ei ole missään olosuhteissa myrkyllinen. Paitsi esteettistä ja vesistön käyttöä rajoittavaa haittaa levämassoista on niiden kuollessa, kun hajoava eloperäinen aines kuluttaa sekä veden että pohjakerrostumine happivarastoja. Pahimmillaan – ja itse asiassa hyvin usein – levämassojen hajoaminen aiheuttaa pohjan läheisin vesikerroksiin täydellisen happikadon, jonka myrkyllinen vetysulfidi tuhoaa eliökuntaa ja on mädäntyneen kananmunan hajunsa takia myös melkoinen esteettinen ja viihtyisyyshaitta (http://phys.org/news/2013-07-china-largest-ever-algae-bloom.html

Mainokset