Avainsanat

, , , , , , ,

Jokainen kalifornialainen kuluttaa keskimäärin 500 muovikassia vuodessa. Monet kaupungit ovat kieltäneet kertakäyttöiset kauppakassit, ja pian myös  Los Angeles  liittyy tähän joukkoon.

Jokainen kalifornialainen kuluttaa keskimäärin 500 muovikassia vuodessa. Monet kaupungit ovat kieltäneet kertakäyttöiset kauppakassit, ja pian myös Los Angeles liittyy tähän joukkoon.

Kertakäyttöisten muovikassien jakaminen ja käyttö kielletään Kalifornian osavaltiossa sijaitsevassa, noin neljän miljoonan asukkaan kaupungissa Los Angelesissa. Kantakaupunkiin liittyvine taajamineen, niin kutsutulla Los Angelesin metropolialueella asuu noin 18 miljoonaa ihmistä. Kaupunginvaltuusto päätti 18.6.2013 muovikassien käyttökiellosta äänin 11 puolesta ja yksi vastaan. Muovikassikielto astuu voimaan suurissa marketeissa ja tavarataloissa 1.1.2014 ja pienemmissä myymälöissä 1.7.2014. Kertakäyttöisiä paperikasseja saa jatkossakin käyttää, mutta näistä myyjien on perittävä maksuna 10 sikäläistä senttiä eli noin 7.7 meikäläistä eurosenttiä kassia/pussia kohti.

Kun Los Angelesin muovikassikielto on astunut voimaan, noin joka neljäs Kalifornian osavaltion asukas asuu kaupungissa tai taajamassa, jossa kertakäyttöisiä muovikasseja ei saa jakaa tai myydä kaupoista.

Muovikassien käyttökielloille on hyvät perusteet, sillä vain viisi prosenttia Kaliforniassa käyttöön otetuista muovikasseista saadaan asianmukaiseen materiaaliseen kierrätykseen käytön jälkeen. Jätteeksi päätyvien muovikassien keräily- ja käsittelykustannuksia kalifornialaiset kunnat ja kaupungit maksavat vuosittain 25 miljoonaa dollaria eli noin 19.2 miljoonaa euroa. Suorien kustannusten lisäksi negatiivisena vaikutuksena kertakäyttöisistä muovipusseista koituu haittaa ympäristön yleisenä roskaantumisena sekä sadevesiviemärien tukkeutumisina.

Kalifornian osavaltiossa käytetään tätä nykyä joka vuosi lähes kaksi miljardia kertakäyttöistä muovikassia ja noin 400 miljoonaa paperikassia, uutisoi Environmental News Network -sivusto 21.6.2013.

Ennen Los Angelesia vastaavia muovikassien jakelu- ja käyttökieltoja ovat saattaneet voimaan muun muassa Long Beach, Santa Monica ja Pasadena. Kaikkiaan 76 kalifornialaista kuntaa ja kaupunkia ovat kieltäneet muovikassien käytön ja monilla muilla paikkakunnilla tällaisia toimia harkitaan.

Mainokset