Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Kosmetiikkateollisuuden käyttämät kokeet ovat usein tuskallisia eläimille. Silmätippojen aiheuttamaa ärsytystä testannut kani tapetaan testin jälkeen.

Kosmetiikkateollisuuden käyttämät kokeet ovat usein tuskallisia eläimille. Silmätippojen aiheuttamaa ärsytystä testannut kani tapetaan testin jälkeen.

EU on kieltänyt kosmetiikan eläinkokeet asteittain vuosina 2004–2013

Intian valtiollinen standardien säätämisen ja valvonnan ylin viranomainen (The Bureau of Indian Standards) on poistanut kaikki eläinkokeita koskevat merkinnät kosmetiikkaa koskevista säädöksistään. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että hyvin paljon koe-eläimiä tarvitsevat ja julkisuudessa vastustetut eläinkokeet kielletään maailman toiseksi väkirikkaimmassa, yli 1.2 miljardin asukkaan valtiossa, uutisoi The Times of India -lehti 29.6.2013. Kaikki kosmeettisiin tuotteisiin tai tarkoituksiin tehtävät kokeet ja testaukset on vast’edes suoritettava moderneilla menetelmillä kuten soluviljelmillä tai tietokonemallinnuksilla.

Kaikkia eläinkokeita vastustavat eläinsuojelujärjestöt ja monet kuluttajajärjestöt ovat kampanjoineet kosmetiikka-alan eläinkokeita vastaan jo pitkään, ja vaatimukset ovat saaneet myös arvovaltaista tukea politiikan huipulta. Kosmetiikan eläinkoekieltoa ovat julkisesti vaatineet muun muassa johtavan kongressipuolueen puheenjohtaja Sonia Gandhi sekä suurimman oppositiopuolueen BJP:n ex-johtaja Lal Krishna Advani.

Eläinkokeiden vastustus on ollut niin voimakasta, että eri puolilla maailmaa ainakin 1 200 kosmetiikkatuotteita tai niiden raaka-aineita valmistavaa yritystä on jo lopettanut elävien eläinten käytön testauksissaan. Monet kosmetiikan testaukset ovat eläimille kivuliaita tai tuskallisia, kun kemikaaleja tiputetaan silmiin tai hierotaan ihoon, tai suuria kemikaalimääriä pakkosyötettään eläimille. Ja kuten vastustajat ovat korostanet, testeissä useimmin käytettävät eläimet kuten marsut, kanit ja koirat poikkeavat niin paljon ihmisestä, ettei eläinkokeiden tuloksilla välttämättä ole paljonkaan annettavaa ihmisten turvallisuutta arvioiville päätelmille.

Elävien eläinten käyttökielto perustuu jo vuonna 1960 voimaan tulleeseen, eläimiä julmalta kohtelulta suojaavaan lakiin (Prevention of Cruelty to Animals Act).

Intia on ensimmäinen Kaakkois-Aasian valtio, joka kieltää elävien eläinten käytön kosmetiikkateollisuuden tuotekehittelyssä ja tuotetestauksessa. Päätös on loogista jatkoa jo noin vuotta aikaisemmin voimaan tulleelle laille, jolla Intia kielsi eläinkokeet lähes kaikissa opetukseen ja tieteelliseen tutkimukseen liittyvässä toiminnassa (Intia kieltää eläinkokeet opetuksessa ja valtaosassa tutkimuskäyttöä. Tiedebasaari 4.5.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/05/04

Euroopan unionissa kosmetiikkatuotteiden testaaminen eläinkokeilla kiellettiin jo vuonna 2004. Kosmetiikkavalmisteiden raaka-aineiden ja aineosien testaaminen puolestaan kiellettiin EU:ssa vuonna 2009. Unionialueen ulkopuolella valmistettuja, eläimillä muissa tarkoituksissa kuten lääketeollisuuden tarpeisiin tutkittuja kemikaaleja sisältävää kosmetiikkatuotteita on saanut tuoda EU-alueelle, mutta maaliskuussa 2013 Euroopan komissio täydensi kosmetiikan eläinkoekiellon täysin kattavaksi. Tämän jälkeen EU-alueella ei saa myydä kosmetiikkaa, jossa on eläinkokeilla testattuja aineosia tai jotka tuotteet on testattu eläinkokein.

Mainokset