Avainsanat

, , , , , , ,

Kambodžanräätälilintu on onnistunut pysymään tuntemattomana yli miljoonan asukkaan Phnom Penhissä.

Kambodžanräätälilintu on onnistunut pysymään tuntemattomana yli miljoonan asukkaan Phnom Penhissä.

Tieteelle uusia eläinlajeja löytyy maailmalta usein, mutta parhaiten tunnetuista ja eniten tutkituista ryhmistä kuten nisäkkäistä ja linnuista aikaisemmin tuntemattomia edustajia tavataan harvoin. Ja lähes kaikki uudet lajit löydetään vaikeakulkuisista ja asumattomista kohteista kuten syrjäisimmistä sademetsistä ja vuoristoista. Siksi olikin melkoinen yllätys, että viimeisin tieteelle uuden lintulajin havainto tehtiin valtion pääkaupungin keskustasta. Aikaisemmin tuntematon räätälilintuihin lukeutuva laji tavattiin Kambodžan pääkaupungin Phnom Penhin keskustan tuntumassa.

Jo vuonna 2009 tehdyssä, rutiininomaisessa lintuinfluenssan mahdollisen esiintymisen kartoituksessa tutkijat tapasivat räätälilinnun, joka poikkesi muista saman suvun jäsenistä. Sittemmin samanlaisia yksilöitä on löydetty lähimaisemista useitakin, ja näitä on verrattu sekä ulkoisten tuntomerkkien, laulun yksityiskohtien että geneettisten analyysien avulla muihin räätälilintuihin. Ja selvityksen tuloksena oli, että suurkaupungin sydämessä on asustanut tieteelle aikaisemmin tuntematon laji, joka on nimetty kambodžanräätälilinnuksi (Orthomus chaktomuk).

Räätäli-nimensä suku on saanut pesänrakennustaidoistaan. Suvun linnut rakentavat taidokkaasti kudotun pesänsä puiden lehdistä.

Tieteelle uudeksi lajiksi vahvistettu Orthomus chaktomuk elää ilmeisesti vain suppealla alueella Phnom Penhin seudulla. Lajin tyypillistä elinympäristöä ovat pensaikkoiset maaston Mekong-joen rantatöyräillä ja tulvaniityillä.

Uuden räätälilinnun esiintymisalueen kapeuden ja lajille tyypillisten maisemien jatkuva häviäminen rakennustoimien seurauksena saattavat vaarantaa lajin olemassaolon tulevaisuudessa. Siksi kambodžanräätälilinnun löytäneen ja kuvanneen lintutieteellisen yhdistyksen edustajat ovat ehdottaneet uuden lajin lisäämistä Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) uhanalaisten lajien niin kutsuttuun Punaiseen kirjaan ”lähes vaarantuneiden” lajien ryhmään.

Alkuperäinen lajikuvaus on julkaistu Oriental Bird Club -yhdistyksen julkaisemassa Forktail -lehdessä http://orientalbirdclub.org/wp-content/uploads/2013/06/TAILORBIRD_Forktail_29pp1-14.pdf

Mainokset