Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Kampanjat hainevien käytön lopettamiseksi ovat maailmanlaajuisia – ja vähitellen painostus alkaa saada konkreettisia tuloksiakin.

Kampanjat hainevien käytön lopettamiseksi ovat maailmanlaajuisia – ja vähitellen painostus alkaa saada konkreettisia tuloksiakin.

Kansainvälinen painostus rajoittaa haiden pyyntiä on johtamassa konkreettisiin toimiin saalistuksen päätarkoituksen eli hainevien kaupassa. Etelä-Korean suurin lentoyhtiö Korean Air ilmoitti, että yhtiön lennoille ei oteta kuljettavaksi haineviä 10.6.2013 jälkeen. Lentoyhtiö korosti pyrkivänsä kuljetusboikotillaan vaikuttamaan haikalojen tuhoisan massapyyntiin. Valtaosa kaikista pyydetyistä haikaloista saalistetaan vain ja ainoastaan evien takia. Ja kun evät on irrotettu, kalat vapautetaan mereen. Mutta valitettavasti silvotus kalat menehtyvät nopeasti. Korean Air on suuri toimija, jolla on lentovuoroja 45 eri maan kentille. Pian Korean Air -yhtiön ilmoituksen jälkeen myös toinen johtava eteläkorealainen lentoyhtiö Asiana ilmoitti vastaavasta hainevien kuljetuskiellosta.

Haineväkeitto on varsinkin Aasiassa erittäin suosittu ja kallis hotellien ja ravintoloiden ylellisyysherkku, joka on olennainen osa häiden ja virallisten juhlaillallisten ruokavaliota myös Etelä-Koreassa.

Maailman meristä pyydetään YK:n Maatalous- ja elintarvikejärjestön (FAO) mukana vuosittain noin 100 miljoonaa haita. Valtaosassa pyynnin päätarkoitus on ottaa talteen vain kalojen evät. FAO:n mukaan ryöstöpyynti on vakavasti heikentänyt haikantoja, joista on menetetty jopa 90 prosenttia viimeisten sadan vuoden kuluessa.

Vastaavaan hainevien kuljetuskieltoon ovat sitoutuneet jo useat aasialaiset lentoyhtiöt, muun muassa hongkongilainen suuryhtiö Cathay Pasific http://phys.org/news/2013-06-skorean-airlines-shark-fin-cargo.html

Kampanjat haiden pyynnin rajoittamiseksi ja etenkin hainevien käytön kieltämiseksi ovat voimistuneet ja vahvistuneet sekä eläinsuojelujärjestöjen että yksittäisten kansalaisten mielipiteiden vaatimuksesta. Myös Euroopan unioni on mukana haiden ryöstöpyynnin rajoittamisessa (EU täsmentää ja täydentää hainevien pyyntikieltoa. Tiedebasaari 12.6.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/06/12

Hainevien markkinoilla liikutellaan suuria rahallisia panoksia, mutta ryöstöpyynti on pitkällä aikavälillä arvioiden taloudellisesti tappiollista – biologisiat ja eettisistä arvoista puhumattakaan. Esimerkiksi haiturismiin perustuva kalojen hengissä pitäminen olisi kokonaisvaltaisesti edullisempi vaihtoehto kuin nykyisen kaltaisen pyynnin jatkaminen (Hait arvokkaampia elävinä kuin kuolleina. Tiedebasaari 28.6.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/06/28

Mainokset