Avainsanat

, , , , , , ,

Indira Gandhin Teknillinen yliopisto avaa avan uudenlaisen opintien Intian naisille.

Indira Gandhin Teknillinen yliopisto avaa avan uudenlaisen opintien Intian naisille.

Sukupuolten eriarvoisuus on ongelma lähes kaikkialla, mutta erityisen vakavana puutteet etenkin naisten ja tyttöjen yhteiskunnallisessa asemassa ja turvallisuudessa tulevat esiin kehittyvissä maissa. Myös maailman toiseksi väkirikkain valtio, yli miljardin asukkaan Intia on ollut ikävällä tavalla otsikoissa etenkin päivittäin uutisoitavien raiskaustapausten takia. Sukupuolten eriarvoisuutta on ollut myös koulutuksessa, vaikka yhä useampi tyttökin pääsee Intiassa koulutielle uuden, ”oikeus koulutukseen kaikille” -ohjelman ansiosta. Mutta peruskoulun jälkeisissä opinnoissa tyttöjen asema on heikko, kaikkein korkeimmasta koulutuksesta puhumattakaan. Jättivaltion pääkaupungissa New Delhissä on kuitenkin avautumassa aivan uusi ovi naisille, kun maan ensimmäinen yksinomaan naisia kouluttava teknillinen yliopisto aloittaa toimintansa syyslukukaudella 2013, uutisoi The Times of India -lehti 14.6.2013..

Indira Gandhi Delhi Technical University muodostetaan korottamalla aikaisemmin toimineen teknillisen oppilaitoksen status valtionyliopiksi. Uuden yliopiston virallisessa vihkimistilaisuudessa Intian opetusministeri Sheila Dikshit toivoi korkeakoulun näyttävän tietä muillekin korkeinta opetusta antaville yliopistoille naisten aseman tunnustamisessa. Teknillinen yliopisto on viides valtion rahoituksella toimiva yliopisto Delhissä, ja hallitus lupaa korkeakoululle lisää maata ja taloudellista tukea toiminnan laajentamiseen.

Yliopiston edeltäjä, Indira Gandhi Institute of Technology perustettiin vuonna 1998 ensimmäisenä vain naisille tarkoitettuna teknillisenä oppilaitoksena Delhissä. Uuden teknillisen yliopiston ohjelmaan kuuluu viisi opintosuuntaa, jotka käsittävät muun muassa informaatiotekniikan turvallisuuden, automatiikan ja robotiikan, elektroniikan ja viestinnän koulutusohjelmat. Kuhunkin koulutusohjelmaan otetaan vuosittain 30 opiskelijaa. Syksyllä 2013 aloittavien koulutusohjelmien lisäksi suunnitteilla on jo neljä uutta, erityisesti teollisuuden tarpeisiin suunnattua tekniikan koulutushaaraa.

Mainokset