Avainsanat

, , , , , , ,

Lehmät Goan arjessa: Tasa-arvoa liikenteessä.

Lehmät Goan arjessa: Tasa-arvoa liikenteessä. Kuva: Kai Aulio.

Pyhät lehmät ovat varmaankin Intian kuuluisimpia asukkaita, mutta näiden märehtijöiden yhteiskunnallista asemaa muut kuin hindut eivät oikein tahdo ymmärtää. Nautojen kunnioitus on joka tapauksessa niin vahvaa, että lehmiä joutuu väistelemään maaseudun lisäksi myös Intian suurimmissa kaupungeissa. Mutta yhteiskunnallisen muutoksen tuulet puhaltavat myös lehmien niskaan – ainakin suomalaistenkin turistien suosimassa Goan osavaltiossa Intian länsirannikolla. Goan hallintoviranomaiset ovat käynnistäneet toimet vapaana käyskentelevien lehmien kiinni ottamiseksi ja siirtämisiksi valtion ylläpitämälle maatilalle pois ihmisten ilmoilta, uutisoi The Times of India lehti 17.6.2013.

Goan osavaltiopääkaupungissa Panajissa toimiva eläintuotannon ja eläinlääketieteen hallinto ilmoitti kesäkuun 2013 alussa, että vapaana kuljeksivien lehmien omistajien on pikaisesti toimittava saattaakseen eläimet pois julkisilta paikoilta. Ja jos omistajia ei löydy tai he eivät toimi vaaditulla tavalla, lehmät siirretään osavaltion toimesta. Lehmänomistajien ilmoittautumisajan oli tarkoitus päättyä jo 15.6.2013, mutta hallinnollisten epäselvyyksien takia kuulemisaikaa on jatkettu. Suunnitelmat lehmien siirtämiseen ovat kuitenkin valmiina.

Lehmät Goan arjessa. Tasa-arvoa uimarannalla.

Lehmät Goan arjessa. Tasa-arvoa uimarannalla. Kuva: Kai Aulio.

Yksityinen yrittäjäosapuoli on ilmoittanut Panajin hallintoviranomaisille halukkuutensa huolehtia lehmien siirron käytännön toteutuksesta, jos pakkokeinoihin turvaudutaan. Hallinnolliset päätökset lehmiin koskemisesta ja eläinten siirtämisestä tekee aina julkishallinto. Lehmien vapauteen kajotaan tapauksissa, joissa vapaana liikkuvien, isännättömien lehmien todetaan vaarantavan tai haittaavan liikennettä tai muuten olevan haitaksi julkisilla alueilla.  Pääkaupungin päättäjät ovat hyväksyneet ehdotuksen ja lähettäneet toimenpidesuositukset osavaltion hallitukselle.

Kaduilta ja muilta julkisilta alueilta kiinni otetut, isännättömät lehmät siirretään todennäköisimmin valtion omistamalla maatilalle Sanguemiin.  Viranomaiset ovat pyytäneet julkisin kuulutuksin kansalaisilta tietoja omilla kotinurkillaan irrallaan kuljeksivista lehmistä.

Mainokset