Avainsanat

, , , , , ,

Japanin 48 ydinvoimalaa yhä poissa käytöstä Fukushiman onnettomuuden jälkeen

Maailman kaupallisten ydinvoimaloiden yhteinen sähkön kokonaistuotanto (terawattituntia vuodessa) vuosina 1971–2012. Lähde: World Nuclear Association.

Maailman kaupallisten ydinvoimaloiden yhteinen sähkön kokonaistuotanto (terawattituntia vuodessa) vuosina 1971–2012. Lähde: World Nuclear Association.

Maailman kaikkien toiminnassa olevien kaupallisten ydinvoimaloiden yhteinen sähköntuotanto oli vuonna 2012 yhteensä 2 346 terawattituntia (TWh), mikä on 7 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Tämä oli ydinvoiman käytön historiassa ensimmäinen vuosi, jolloin koko maailman vuosituotanto oli pienempi kuin edellisenä vuotena. Syitä tuotannon vähenemiseen olivat Japanin maaliskuun 2011 maanjäristyksen ja tsunamin tuhot Fukushiman ydinvoimaloissa ja kaikkien japanilaisten ydinvoimaloiden seisauttaminen katastrofin jälkimainingeissa. Ydinsähköä ei tuoteta Japanissa vieläkään, vaikka toimet voimaloiden uudelleen käynnistämiseen ovat jo loppusuoralla. Japanissa on kaikkiaan 48 ydinvoimalaa, joiden puuttuminen tuotantotilastosta vaikuttaa ratkaisevasti koko maailman sähköntarjontaan. Vuoden 2012 kokonaistuloksen vaikutti myös Saksan päätös luopua kokonaan ydinvoimasta, ja tähän ohjelmana kuuluen maa lakkautti 8 voimalan tuotannon. Vuoden 2012 ydinvoimalla tuotetun sähkön kokonaistarjonta oli pienempi kuin kertaakaan vuoden 1999 jälkeen. Poissa tuotannosta oli myös neljä voimalaa Yhdysvalloissa (Crystal River, Fort Calhoun ja kaksi yksikköä kalifornialaisessa San Onofressa). Belgiassa Doel 3- ja Tihange 2- ydinvoimalat olivat poissa tuotannosta puoli vuotta. Verrattuna viimeisimpään ”täysipainoiseen vuoteen ennen Fukushimaa” eli vuoteen 2010, vuonna 2012 maailman ydinvoimaloiden kokonaistuotanto oli 11 prosenttia pienempi, kertoi World Nuclear Association -järjestön uusin katsaus 20.6.2013. .

Takaiskujen vastapainona myös uusia ydinvoimaloita otettiin tuotantokäyttöön ja joitakin remontissa olleita yksikköjä saatiin taas käyttöön. Kokonaan uusia reaktoriyksiköitä ovat Etelä-Korean Shin Wolsong 1 sekä Shin Kori 2 sekä Ningde 1 Kiinassa. Kanadaan remontissa olleet vanhat Bruce A1 ja Bruce A2 saatiin takaisin tuotantoon. Näiden vuonna 2012 tuotantoon otettujen ja palautettujen ydinvoimaloiden yhteinen sähköntuotantokapasiteetti on 4 501 megawattia (MWe), ja lisäksi muualla saatiin lisäkapasiteettia 990 MWe. Vuonna 2012 käytöstä poistettuja yksiköitä olivat Britannian Oldbury 1 sekä Wylfa 2 sekä Kanadan Gentilly 2, joiden yhteinen – ja nyt siis menetetty kapasiteetti ennen alasajoa oli 1 342 MWe http://www.world-nuclear-news.org/NN_Nuclear_power_down_in_2012_2006131.html

Mainokset