Avainsanat

, , , , , ,

Jäte-erässä vain matala-aktiivisia jätteitä, jotka olisi kuitenkin eristettävä

Sellafieldin ydinjätteiden käsittelylaitos on ollut toistuvasti uutisotsikoissa  –  ja valitettavasti lähes yksinomaan kielteisissä tapauksissa.

Sellafieldin ydinjätteiden käsittelylaitos on ollut toistuvasti uutisotsikoissa – ja valitettavasti lähes yksinomaan kielteisissä tapauksissa.

Englannin koilliskolkassa, Irlanninmeren rannalla Sellafieldin ydinvoimala on tullut surullisen kuuluisaksi radioaktiivisten jätevesien ja muiden päästöjensä takia. Useiden toimintahäiriöiden ja -katkoksien takia jatkuvassa julkisuudessa olleen ydinvoimalan kaupallinen sähköntuotanto on jo lopetettu, mutta Sellafieldissä toimii yhä ydinjätteiden jälleenkäsittelylaitos. Uusin uutinen Sellafieldin suunnalta koskee laitoksen saamaa 700 000 punnan eli noin 820 000 euron sakkoa jätehuoltorikkomuksesta tai -rikoksesta.

Sellafieldistä oli kuljetettu muovisäkkeihin pakattuja jäteittä Workintonissa, Cumbriassa sijaitsevalla yleiselle kaatopaikalle.Vaikka kyseessä oli vain niin kutsuttuja matala-aktiivisia eli vain hyvin vähän säteileviä jätteitä kuten voimalatyöntekijöiden käytettyjä työpukuja, jätteiden ainoa oikea osoite olisi ollut radioaktiivisille jätteille tarkoitettu erillinen loppusijoituspaikka. Sakkojen lisäksi voimalan omistaja joutuu maksamaan 72 635,34 puntaa eli noin 85 000 euroa väärään paikkaan vietyjen jätteiden käsittely- ja siirtokustannuksista.

Britannian ympäristöhallinnon sekä ydinenergia-asioista vastaavan viraston asiantuntijat kävivät kaatopaikalla tarkastamassa jätteet ja ohjasivat radioaktiivisten materiaalien kuljetuksen takaisin Sellafieldiin asianmukaisesti hävitettäviksi.

Laittomasta jätekuljetuksesta ei aiheutuva varsinaista vaaraa ihmisille tai ympäristölle. Britannian ympäristöhallinnon ydinasioista vastaava johtaja Ian Parker kuitenkin korosti, että tuvallisuus on kaiken toiminnan perusta, josta ei voida tinkiä piiruakaan missään olosuhteissa. Viranomaiset muistuttivat ydinvoiman käyttäjiä, että pienimmistäkin rikkomuksista nostetaan syytteet, jotta turvallisuus sekä kansalaisten luottamus ydinvoiman käyttöä kohtaan säilyvät http://www.guardian.co.uk/environment/2013/jun/14/sellafield-fined-waste-landfill

Aikaisemmin Sellafield tunnettiin nimellä Windscale.

Mainokset