Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Tianhe-2 eli Linnunrata-2 on ylivoimaisesti maailman nopein supertietokone.

Tianhe-2 eli Linnunrata-2 on ylivoimaisesti maailman nopein supertietokone.

Kilpajuoksu tietotekniikan kehityksessä on kaikkialla erittäin nopeaa, ja yksi kilvoitelluimpia kohteita on tietokoneiden nopeus. Modernit supertietokoneet pystyvät uskomattomiin suorituksiin, ja aina vain uudet laitteet ylittävät entiset – joka kerran jo ”käsittämättömän hyvinä” pidetyt – tulokset. Uusin tilastokärki on 17.6.2013 julkistetun listan mukaan Kiinassa valmistettu ja pääosin kiinalaisista komponenteista valmistettu supertietokone Tianhe-2, joka ylittää edellisen saavutuksen yli kaksinkertaisesti. Kiinan kansallisen puolustusteknillisen yliopiston kehittämän ja valmistaman Tianhe-2 -supertietokoneen teho on 33.86 petaflopsia sekunnissa. Petaflopsi merkitsee 1 000 triljoonaa eli miljoonaa miljardia laskutoimitusta (eli liukulukuoperaatiota) sekunnissa.

Tietokoneen suorituskykyä mitataan kansainvälisellä, saksalais-yhdysvaltalaisella menetelmällä, ja maailman nopeimmat laitteet julkistetaan kahdesti vuodessa päivitettävällä Top-500 -listalla. Tianhe-2, jonka nimi merkitsee suomeksi Linnunrata-2, ohitti kärkipaikkaa pitäneen yhdysvaltaisen Titan-supertietokoneen, jonka teho oli 17.59 petaflopsia sekunnissa.

Tianhe-2 supertietokoneen edeltäjä Tianhe-1 oli listaykkönen maailman tehokkaimpana tietokoneena marraskuussa 2010, kunnes yhdysvaltalainen jätti ohitti sen. Nykyisen listaykkösen eli Tianhe-2 –supertietokoneen pääprosessorit ovat yhdysvaltalaisen Intel-yhtiön valmistama, mutta muut osat ja sovellutukset ovat lähes kaikki kiinalaista tekoa.

Maailman Top-500 -supertietokoneiden listan 10 kärkilaitteesta 5 on Yhdysvalloissa, 2 Kiinassa, 2 Saksassa ja yksi Japanissa. Maailman Top-500 listan nopeimmissa tietokoneissa on edelleen selvä amerikkalaisylivoima, sillä listalla on 252 laitetta Yhdysvalloista, 119 Aasiasta ja 112 Euroopasta http://phys.org/news/2013-06-china-supercomputer-world-fastest.html

Mainokset