Avainsanat

, , , , , , ,

Barbaturex morrisoni oli noin 40 miljoonaa vuotta sitten elänyt kasvisssyöjä.

Barbaturex morrisoni oli noin 40 miljoonaa vuotta sitten elänyt kasvisssyöjä.

1970-luvulla maailmanmaineeseen noussut ja edelleen suurten harrastajapiirien palvoma, Doors-rockyhtyeen laulusolisti Jim Morrison kutsui itseään nimellä Liskokuningas. Ja nyt tämä Pariisin Père Lachaisen hautausmaalla lepäävä idoli on aivan konkreettisestikin historiassa, kun hänen mukaansa nimettiin Aasiasta löytyneiden fossiilien perusteella tunnistettu liskolaji. Noin 40 miljoonaa vuotta sitten elänyt Barbaturex morrisoni oli hyvin säilyneiden hampaiden perusteella kasvissyöjä.

Barbaturex-sukunimi merkitsee parrakasta kuningasta, ja tähän valintaan päädyttiin liskon alaleuan kohoumien perusteella. Lajinimen fossiilin perusteella tieteelle uudeksi lajiksi Proceedings of the Royal Society B -tiedelehdessä 5.6.2013 kuvanneen tutkijaryhmän johtaja, yhdysvaltalaisen Nebraskan yliopiston professori Jason Head valitsi kunnioittaakseen ihailemansa laulajan muistoa.

Kaakkois-Aasiasta, Myanmarista löytyneiden fossiilien perusteella Barbaturex morrisoni oli ollut kasvissyöjä. Kooltaan eläin oli  kasvissyöjäliskoksi poikkeuksellisen suuri, noin nykyisen dalmatiankoiran kokoinen. Vaihtolämpöisten suurten liskojen, kuten tämän päivän leguaanien, on syötävä joka päivä huomattavasti enemmän kasvisruokaa samankokoisten nisäkkäiden elintoiminnot vaativat. Mutta omana aikanaan Barbaturexillä ei ollut suurikokoisia nisäkäskilpailijoita sillä tuon ajan – eli vasta evolutiivisen nousun alkuvaiheessa olevan ryhmän – nisäkäsedustajat olivat samankokoisia http://newsroom.unl.edu/releases/2013/06/04/%27Lizard+King%27+fossil+shows+giant+reptiles+coexisted+with+mammals+during+globally+warm+past

Taiteilijan näkemys oman aikansa Liskokuninkaan luonnosta, jossa kasvissyöjälisko oli hyvin kilpailukykyinen korkeintaan samankokoisten  ja itseään pienempien nisäkkäiden seurassa.

Taiteilijan näkemys oman aikansa Liskokuninkaan luonnosta, jossa kasvissyöjälisko oli hyvin kilpailukykyinen korkeintaan samankokoisten ja itseään pienempien nisäkkäiden seurassa.

Uudeksi lajiksi kuvatun liskon jääneet löysi jo 1970-luvulla Iowan yliopiston tutkijan Russell Ciochonin johtama ryhmä, mutta Kalifornian yliopiston paleontologisessa museossa säilytetyt luunäytteet otettiin tarkempaan analyysiin vasta professori Headin kiinnitettyä huomiota fossiilin leukojen ja hampaiden rakenteeseen.

Mainokset