Avainsanat

, , ,

Walesin lippu, The flag of Wales. Photo credit www.comwest.fiYliopistojen ja muun korkeimman opetuksen ja tutkimuksen yhteiskunnallinen tehtävä on monipuolinen sekä aineettoman sivistyksen että aineellisen hyvän tuottajana. Monet Britannian yliopistot lukeutuvat maailman kuuluisimpiin ja arvostetuimpiin, mutta kuningaskunnassa kuuluu myös soraääniä korkeimman koulutuksen tasosta. Walesissa keskustellaan vilkkaasti yliopistolaitoksen tasosta ja tuottavuudesta.

Maan korkeimman koulutuksen hallintoa johtava organisaatio Higher Education Wales tilasi konsulttislevityksen maan yliopistojen kansantaloudellisesta merkityksestä. Tulokset ovat koulutukselle suopeita, sillä Viewforth Consulting -yrityksen tekemän selvityksen mukaan walesilaiset yliopistojen osuus maan työpaikoista sekä vuotuisesta bruttokansantuotteesta on noin kolme prosenttia. Rahassa tämä bkt-osuus merkitsee 3.6 miljardia puntaa eli noin 4.2 miljardia euroa vuodessa. Tulokset yksi miljardi eli noin 850 miljoonaa euroa tulee yliopisto-opiskelijoiden korkeakoulun ulkopuolella kuluttamasta rahasta, ja 400 miljoonaa puntaa eli noin 470 miljoonaa euroa Wales saa joka vuosi maan ulkopuolelta tulleiden opiskelijoiden tuomina maksuina ja elämiseen käyttäminä rahoina (Times Higher Education, 11.6.2013).

Walesin korkeakoululaitoksen taso ei kuitenkaan kaikkia päättäjiä tyydytä. Vuonna 2012 oppositiossa olevan konservatiivipuolueen varjohallituksen opetusministeri Angela Burns nosti esiin kysymyksen, miksei walesilaisia yliopistoja näy esimerkiksi arvostetun Times Higher Education -lehden top-100 -listalla, vaikka esimerkiksi Skotlannilla on tällä listalla viisi yliopistoa. Vastaavasti kaudella 2007–2011 walesilaisten yliopistojen ja elinkeinoelämän perustamia yhteisyrityksiä luotisynti vain viisi, kun vastaavia syntyi Skotlannissa 70 ja Englannissa 346 kappaletta. Walesin opetusministeri Leighton Andrews kuitenkin puolustaa maansa yliopistoja todeten korkeakoulujen olevan olennainen osa Walesin elinkeinoelämän kehitystä, joka luo uusia innovaatioita ja työpaikkoja.

Mainokset