Avainsanat

, , , , , ,

Uusi hormonikeksintö voi mullistaa moskiittotorjunnan

Moskiittojen kantamat virukset levittävät trooppisia kuumetauteja malariaa ja denguekuumetta.

Moskiittojen kantamat virukset levittävät trooppisia kuumetauteja malariaa ja denguekuumetta.

Malarian ohella vaarallisin adj pelätyin trooppinen kuumetauti, denguekuume leviää parhaillaan ennen näkemättömällä voimalla eri puolilla maailmaa. Yksi taudin keskeisistä esiintymispaikoista on Sri Lanka – aikaisemmin Ceylon-nimellä tunnettu saarivaltio Intian valtameressä. Uusin huoli Sri Lankassa on denguekuumeen yleistyminen myös maan suurimmissa kaupungeissa. Ilmiö on odottamaton, sillä tautia levittävien moskiittojen lisääntymiseen tarvittavia vesistöjä ja muita kosteita paikkoja on maaseudulla paljon enemmän kuin kaupunkien asfaltin ja sementin hallitsemissa maisemissa. Sri Lankan terveysministeriö lähtee taistelemaan denguekuumeen epidemiaa vastaan kovin asein – tai ainakin aseisiin tottunein joukoin. Maan terveysministerin ja puolustusministerin tapaamisessa päätettiin aloittaa sotilaiden, poliisien ja maan erikoisjoukkoihin kuuluvien henkilöiden kouluttaminen moskiittojen torjuntaan, uutisoi Ceylon Today -lehti 12.6.2013.

Denguekuumetta levittävät Aedes aegypti -lajin moskiitot, jotka vaativat – kuten meikäläiset hyttysetkin – lisääntyäkseen vetisiä ympäristöjä.  Terveysministeriön koordinoimassa, lääketieteellisen tutkimuslaitoksen asiantuntijoiden antamassa koulutuksessa moskiittojen esiintymispaikkojen tunnistamiseen ja tuhoamiseen tarvittavat tiedot annetaan 200 turvallisuusalan ammattilaiselle. Kolmipäiväisellä kurssilla turvallisuusalan henkilöstölle opetetaan ensin moskiittojen elämänkiertoon liittyvät yksityiskohdat ja hyönteisten levinneisyyteen ja lisääntymispaikkojen tunnistaminen, minkä jälkeen joukot lähetetään maastoon johtamaan tautia moskiitoille otollisten vetisten paikkojen saneerausta ja hävittämistä.

Tulevaisuudessa moskiittoja ja denguekuumetta vastaan päästään taistelemaan myös aivan uudenlaisin kemiallisin asein. Sri Lankan lääketieteellinen tutkimuslaitos (Medical Research Institute; MRI) on kehittänyt aivan uudenlaisen keinon taistella denguekuumetta vastaan, uutisoi srilankalainen Daily News -lehti 12.6.2013. Uusi ase on hormoni, joka estää vedessä olevan moskiiton toukan kehittymisen aikuiseksi hyönteiseksi.

Vielä tutkimusvaiheessa olevaa mutta jo tehokkaaksi osoittautunutta, ZeroMosq -hormoniksi nimetty yhdistettä levitetään vesiin, joissa on munista toukiksi kehittyneitä moskiittojen yksilönkehityksen varhaisvaiheita. Hormonin vaikutuksesta hyönteisen yksilönkehitys pysähtyy, eikä toukasta milloinkaan kuoriudu lentokykyistä – ja muun muassa denguekuumetta aiheuttavaa virusta levittävää – aikuista. Hormonia saanut toukka kuolee vedessä. Käytännön kenttätyössä hormonia ei vielä ole, mutta kokeissa ZeroMosq on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi estää moskiittoja denguekuumetta levittäviä lisääntymästä.

Denguekuumeen pääasialliset levinneisyysalueet vuonna 2007.

Denguekuumeen pääasialliset levinneisyysalueet vuonna 2007.

Afrikan, Aasian ja Etelä-Amerikan kuumien ilmastovyöhykkeiden vitsauksena yleisimmin tunnettava denguekuume on levittäytynyt kohti pohjoista, ensin Väli- ja Pohjois-Amerikkaan ja viimeisimpänä myös Euroopan porteille. Portugalille kuuluvalla, turismistaan kuuluisalla Madeiran saarella on ollut viime vuosina yhä enemmän denguekuumetapauksia, jotka ovat aiheuttaneet jo viranomaisvaroituksiakin (Ilmastonmuutos lisää malarian ja muiden trooppisten tautien leviämistä ja tautien uhreja. Tiedebasaari 23.11.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/11/23

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan denguekuumetta esiintyy yli 100 valtion alueilla, ja taudin levinneisyysalueella asuu yli 2.5 miljardia ihmistä.

Mainokset