Avainsanat

, , , , ,

Himalajan järviä: Phoksundo-järvi Nepalissa.

Himalajan järviä: Phoksundo-järvi Nepalissa.

Suomea markkinoidaan tuhansien järvien maana, mutta samoja sanoja voidaan käyttää maailman korkeimmasta ja suurimmasta vuoristosta, Himalajan alueesta. Intia avaruustutkimuskeskus (Indian Space Research Organization; ISRO) kartoitti vuoristossa yli 3 000 metrin korkeudella merenpinnasta sijaitsevien vesialtaiden lukumäärät, ja alallaan ensimmäisessä selvityksessä järviä osoittautui olevan paljon oletettua enemmän.

Kaikkiaan yli kolmen kilometrin korkeudella sijaitsevia järviä on Himalajalla 4 999 kappaletta. Näistä pinta-alaltaan hyvin pieniä, alle 2.25 hehtaarin laajuisia on 1996. Korkealla sijaitsevien järvien yhteinen pinta-ala on 126 125 hehtaaria (The Times of India, 6.6.2013).

Suurin Himalajan alueen järvistä on Intian ja Kiinan rajoilla Indus-joen alkulähteillä sijaitseva Pangong Tso -järvi. Uusi satelliittikartoitus osoitti, että järviä on korkeammalla kuin vanhat oppikirja- ja tilastotiedot ovat kertoneet. Aikaisemman käsityksen mukaan Intian korkeimmalla sijaitseva järvi olisi 5 330 metrin korkeudella sijaitseva Tso Lhamo -järvi, mutta uudessa kartoituksessa järviksi luokiteltavia vesialtaita löytyi yli kuuden kilometrin korkeudelta. Korkeimmalla sijaitsevat altaat ovat kooltaan niin pieniä, ettei niitä esimerkiksi Suomessa käytössä olevassa luokituksessa nimitettäisi järviksi. Uuden tiedon mukaan vähintään 25 hehtaarin suuruista järvistä korkeimmalla sijaitseva on 5 749 metrin korkeudella Jammu ja Kasmir -osavaltiossa läntisellä Himalajalla.

Suomessa on virallisen luokituksen mukaan yli 5 aarin (0.05 hehtaarin) laajuisia järviä kaikkiaan 187 888.

Mainokset