Avainsanat

, , , , , , ,

Uudet tartunnat lähes loppuivat parissa kuukaudessa kevään edetessä

Uuden tyypin H7N9-lintuinfluenssasta varoitetaan väestöä julisteissa, jotka kertovat myös tautia vastaan suojautumisesta.

Uuden tyypin H7N9-lintuinfluenssasta varoitetaan väestöä julisteissa, jotka kertovat myös tautia vastaan suojautumisesta.

Kiinassa maaliskuun 2013 ensi kerran ihmisiltä tavattu uudentyyppinen A(H7N9)-muodon lintuinfluenssavirus aiheutti uusia sairastumistapauksia hälyttävään tahtiin ensimmäisen kuukauden aikana, mutta sittemmin epidemia näyttää talttuneen. Ainakin toistaiseksi Manner-Kiinan ulkopuolella on havaittu vain yksi tartunta Taiwanilla. Kiinan terveysalan viranomaiset ovat luvanneet julkistaa epidemiasta ajantasaisen tilannekatsauksen joka kuukauden 10. päivänä.

Uusimman katsauksen mukaan H7N9-tartunnan on saanut kaikkiaan 131 ihmistä, ja näistä potilaista 39 on kuollut. Useimmat menehtyneet ovat kuolleet voimakkaan keuhkokuumeen seurauksena.

Tartunnan saaneista ja sairaalahoitoon – yleensä teho-osastoille – joutuneista potilaista 78 henkilöä on jo kotiutettu, ja 14 potilasta on nyt sairaalahoidossa. Epidemian hidastuminen – ja toivottavasti pysähtyminen – on muuttanut myös Kiinan terveydenhuollon valmiustilaa. Erityinen H7N9-vaaran takia annettu kriisivalmiuden vaatimus on purettu Anhuin, Jiangsun ja Zhejiangin maakunnista, Kiinan kansallinen terveyden ja perhesuunnittelun komissio ilmoitti (uutistoimisto Xinhua, 9.6.2013).

H7N9-epidemia on ollut lähes näkymättömissä pitkään, mutta ongelmaa ei ole varmasti vielä voitettu. Uusia tartuntoja ei todettu kahteen viikkoon, mutta virus tavattiin toukokuun lopulla Pekingissä 6-vuotiaalta pojalta (Kiinan H7N9-lintuinfluenssa ilmaantui taas, kahden viikon ”piilossa olon” jälkeen. Tiedebasaari 29.5.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/05/29

Mainokset