Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Kotikissana internethuutokaupassa myyty nahka herätti Uudessa-Seelannissa laajaa keskustelua ja kohua.

Kotikissana internethuutokaupassa myyty nahka herätti Uudessa-Seelannissa laajaa keskustelua ja kohua.

Uudessa-Seelannissa on noussut vilkas julkinen keskustelu sekä lehdistön että internetin palstoilla huutokaupoista, joissa on ollut myynnissä kissojen nahkoja. Epäselvyydet kattien todellisesta olemuksesta ovat saaneet myös maan eläinsuojeluviranomaiset valpastumaan ja tutkimaan tapauksia. Viimeisin tapaus oli kauppa, jossa myyjä tarjosi kuolleen kotikissansa nahkaa. Kohun syynä on paitsi tunteellinen asenne lemmikin asettamisesta kuoleman jälkeisen huutokauppaan myös kissojen juridinen asema Uudessa-Seelannissa. Villikissat ovat maan lain mukaan rauhoitettuja, eikä sellaisen nahkaa missään tapauksessa saisi kaupitella. Oman lemmikkikissan nahka on sen sijaan yksityisasia – tosin varmasti niin naapureissa kuin muussakin väestössä tunteita herättävä keskustelujen aihe. Kotikissana kaupitellusta nahasta maksettiin 30.5.2013 nettihuutokaupassa 70 Uuden-Seelannin dollaria eli noin 43 euroa.

Uuden-Seelannin lainsäädännössä (Animal Welfare Act) kulkukissat ovat rauhoitettuja. Ja kuten Uuden-Seelannin Kansallisen eläintensuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Bob Kerridge toteaa The Australian -lehden haastattelussa 2.6.2013:  Kuolleen kissan nahasta on täysin mahdotonta päätellä, onko katti eläissään ollut hyvin hoidettu kotikissa, omistajaltaan karannut ja villiintynyt kulkukissa vai koko elämänsä vapaana kuljeksinut villikissa. Jos huutokauppaan kissan nahan toimittaneen myyjän todetaan tappaneen luvatta kulkukissan, seurauksena on rikossyyte. Huutokauppailmoituksessa myyjä kuvaa nahkaa sanoilla ”kauniisti kuvioitu nahka kissalta, joka tavattiin kahdeksan kuukautta sitten syömästä omistamiani kanoja, fasaaneja ja ties mitä muuta” (The Australian, 2.6.2013).

Kolarissa kuolleen kissan "talja" oli nettihuutokaupassa tuhannen paikallisen dollarin eli noin 615 euron arvoinen.

Kolarissa kuolleen kissan ”talja” oli nettihuutokaupassa tuhannen paikallisen dollarin eli noin 615 euron arvoinen.

Aikaisemmin Trade me -palstalla myytiin kolarissa kuollut, täytetty kissa karhuntaljaan verrattavaksi lattian koristeeksi. Tämän mauttomaksikin keskustelupalstoilla luonnehditun kissatuotteen myyntihinta nousi peräti 1 000 Uuden-Seelannin dollariin eli noin 615 euroon.

Mainokset