Avainsanat

, , , , ,

Suojeltujen ja uhanalaisten eläinten ja eläintuotteiden takavarikot kolminkertaistuivat vuodessa

Norsunluu on tunnetuin Thaimaassa (kuvassa) ja muualla Aasiassa tullin haaviin jäävä villielänten ja eläintuotteden ryhmä, tämä on vain "jäävuoden huippu" laittomassa eläinkaupassa.

Norsunluu on tunnetuin Thaimaassa (kuvassa) ja muualla Aasiassa tullin haaviin jäävä villielänten ja eläintuotteiden ryhmä, mutta tämä on vain ”jäävuoren huippu” laittomassa eläinkaupassa.

Uhanalaisten ja lailla suojeltujen villieläinten, eläinten osien ja niistä valmistettujen tuotteiden laiton kauppa on yksi maailman suurimmista laittomista liiketoiminnan muodoista ase- ja huumekaupan ohella. Villieläinten salakaupan keskuksena voidaan pitää Aasiaa, joka on tullut surullisen kuuluisaksi etenkin norsunluun ja sarvikuonojen sarvien valtavan kysynnän ”ansiosta”. Mutta myös lemmikeiksi kaupiteltavien ja muiden eläinten laiton kauppa kukoistaa. Eri maiden viranomaiset tekevät tiivistä yhteistyötä pyrkiessään kitkemään salakauppaa – muun muassa salakuljetuksesta kiinni jääneiden rangaistuksia koventamalla – mutta laittomuudet vain jatkuvat ja lisääntyvät.

Kaakkois-Aasian salakuljetuksen synkkää nykytilaa osoittaa 1.6.2013 julkistettu Asean-WEN  -ryhmittymän raportti. Ryhmittymän muodostavat 10 aasialaisen valtion – Brunei, Filippiinit, Indonesia, Kambodza, Laos, Malesia, Myanmar (Burma), Singapore, Thaimaa ja Vietnam – tulli-, poliisi- sekä luonnonsuojelu- ja eläinsuojeluviranomaiset.

Elävistä eläimistä kilpikonnat ovat runsaslukuisimpia salakuljetuskohteita, mutta esimerkiksi Thaimaan tullin tarkastuksissa on löytynyt jopa eläviä tiikereitä.

Elävistä eläimistä kilpikonnat ovat runsaslukuisimpia salakuljetuskohteita, mutta esimerkiksi Thaimaan tullin tarkastuksissa on löytynyt jopa eläviä tiikereitä.

Uusin tilasto kattaa vuoden 2011, jonka kuluessa Asean-maiden alueen tulliviranomaiset paljastivat 386 merkittävää villieläinten salakuljetustapausta. Näissä tapauksissa takavarikoitiin kaikkiaan 38 895 elävää eläintä sekä 36 109 kuollutta eläintä tai suojeltujen eläinten osaa. Paljastuneiden salakuljetusyritysten määrä oli yli kolme kerta suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Vuonna 2010 vastaavan tullitilaston mukaan 132 villieläintakavarikossa löydettiin 24 740 elävää eläintä sekä 74 183 kuollutta eläintä tai eläinten osaa (Bangkok Post, 2.6.2013).

Thaimaa isännöi kesäkuun 2013 alussa Asean-maiden tulli- ja luonnonsuojeluviranomaisten yhteistä kokousta, jossa etsitään keinoja laittomuuksien karsimiseen. Kokouspaikka on varmasti mitä osuvin, sillä etenkin Bangkok on keskeinen laittoman eläinkaupan ”hotspot” (Thaimaalaiselta salakuljettajalta löydettiin 13 prosenttia erittäin uhanalaisen kilpikonnan luonnonvaraisista yksilöistä. Tiedebasaari 4.4.2013; Tiedebasaari 4.4.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/04/04

Mainokset