Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Intian kansalliseläimiä, bengalintiikereitä kunnioitetaan, pelätään ja myös vihataan.

Intian kansalliseläimiä, bengalintiikereitä kunnioitetaan, pelätään ja myös vihataan.

Intian koillisosassa, Assamin osavaltiossa sijaitsevasta Orang National Park (= Rajiv Gandhi Orang National Park) -kansallispuistosta helmikuussa 2013 kuolleina löydettyjen tiikerien kuolinsyyksi on nyt oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa varmistunut tahallinen myrkytys maatilataloudessa käytettävillä myrkyillä.  Kuolleet tiikerit löydettiin maastosta, Panchnoi-jen rantamilta helmikuun 9., 11. ja 26. päivinä.

Kansallispuiston viranomaiset lähettivät kolmen tiikerin ruumiit oikeuslääketieteellisiin tutkimuksiin, jotka paljastivat suurten kissapetojen kuolinsyyksi myrkyttymisen organofosfaatti-ryhmään kuuluvien torjunta-aineiden suuriin annoksiin. Maatilataloudessa yleisesti ja laillisesti käytettäviä myrkkyjä oli kätketty maastoon tiikerien syöteiksi tarkoitettuihin lihapaloihin, uutisoi The Times of India -lehti 1.6.2013.

Tiikerien tappamisen syitä kansallispuiston edustajat eivät pystyneet edes arvailemaan. Orang National Park -puistossa elää (tai eli ennen surmatöitä) kaikkiaan 22 tiikeriä. Mutta yhdenkään pedon ei todettu lähestyneen  kansallispuistoa reunustavia kyliä tai surmanneen kyläläisten laitumilla olevaa karjaa.

Intian kansalliseläimeksi valittu bengalintiikeri (Panthera tigris tigris) on lain nojalla täysin rauhoitettu, mutta aika ajoin ilmaantuvat ”ihmissyöjäyksilöt” voidaan viranomaisten luvalla tappaa, jos niiden osoitetaan olevan varmuudella vaaraksi väestölle. Kynnys tappolupien saamiseen on erittäin korkea. Salametsästys on kuitenkin Intian tiikerien yleisin kuolinsyy. Esimerkiksi vuonna 2012 yhteensä 88 tiikeriä kuoli, ja näistä 59 joutui salametsästyksen uhreiksi  (Salametsästys karsii rajusti uhanalaista tiikerikantaa Intiassa. Tiedebasaari 2.3.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/03/02).

Vain viikkoa tätä uutista aikaisemmin kerrottiin, että viranomaiset olivat löytäneet tiikerin taljan kätkettynä Intian lounaisosassa, Karnatakan osavaltiossa sijaitsevan Nagaraholen kansallispuiston metsään. Muita kissapedon osia kuten luita ei paikalta löydetty. Tiikerin kuolinsyy ei ole selvillä, mutta mikään muu kuin salametsästys ei tällaista löytöä voi selittää (The Times of India, 26.5.2013).

Mainokset