Avainsanat

, , , , , , ,

Britannian uusista pikkukolikoista vapautuu käsien iholle allergiaa aiheuttavaa nikkeliä.

Britannian uusista pikkukolikoista vapautuu käsien iholle allergiaa aiheuttavaa nikkeliä.

Britannian kolikkorahoja muutettiin vuonna 2012 tavalla, joka on aiheuttanut kuluttajille käytännön ongelmia. Uudet 5 ja 10 pencen kolikot ovat edeltäjiään paksumpia, joten vanhat raha-automaatit eivät kolikoita tunnista eivätkä hyväksy. Laitteet voidaan kuitenkin helposti kalibroida hyväksymään myös lihonneet kolikot. Mutta kokoa ja painoa suurempi ongelma aiheutuu kolikkojen materiaalin vaihdoksesta. Uusien kolikoiden päämateriaali on teräs, mutta rahat on päällystetty nikkelillä. Nimenomaan nikkeli on tunnettuna kosketusallergian aiheuttajana herättänyt epäilyksiä ja huolestumista. Ja huoleen on syytäkin, ensimmäinen aihetta käsitellyt tutkimus vahvistaa. Vanhemmat, korvattavat 5 ja 10 pencen kolikot olivat 10 prosenttia uusia ohuempia, ja niiden materiaalina oli kuparin ja nikkelin seos.

Tukholmassa toimivan Karoliinisen instituutin Ympäristölääketieteen laitoksen tutkijan Anneli Julanderin johdolla Contact Dermatitis -tiedelehden kesäkuun 2013 numerossa julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin uusista, nikkelillä päällystetyistä kolikoista kuluttajien käsien ihoon siirtyvän nikkelin määrää. Uusista kolikoista siirtyi vapaaehtoisten koehenkilöiden käsiin nikkeliä 7.5 mikrogrammaa neliösenttimetriä koti. Määrä oli 4 kertaa suurempi kuin vanhoista, kupari-nikkelikolikoista vapautui täysin vastaavissa olosuhteissa.

Rahojen käsittelyaika vaikuttaa luonnollisesti käsiin siirtyvän nikkelin määrään. Mutta vallitsevat, pitkäaikaiset testit voivat johtaa harhaan allergeenien määrien arvioinneissa. Koeolosuhteissa keinotekoiseen ihmisen hikeä jäljittelevään kosketuspintaan vapautui testin alkuvaiheessa 10–27 kertaa enemmän nikkeliä kuin viikon kestäneen altistuksen kuluessa keskimäärin. Kolikon pinnan hapettuminen lisää nikkelin vapautumista nikkelillä päällystetyistä teräskolikoista.

Koetulosten perusteella uudet nikkelillä päällystetyt teräskolikot ovat huomioon otettava allergia- ja ekseemariski rahoja käsitteleville ihmisille. Tavanomaiset kosketusallergian riskejä arvioivat testit eivät ole riittävän tehokkaita mittaamaan todellisessa käyttötilanteessa kuluttajiin rahoista siirtyvän nikkelin määriä. Uusien rahojen käyttö lisää tarpeettomasti kansalaisten nikkelialtistusta, ja kolikkouudistusta on pidettävä kansanterveydellisenä huolenaiheena, tutkijat toteavat johtopäätöksenään.

Mainokset