Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Islanti uhmaa jatkuvasti kansainvälistä valaanpyyntikieltoa. Vuonna 2013 islantilaisten itse asettamassa "kiintiössä" on 180 sillivalasta.

Islanti uhmaa jatkuvasti kansainvälistä valaanpyyntikieltoa. Vuonna 2013 islantilaisten itse asettamassa ”kiintiössä” on 180 sillivalasta.

Valaanpyynti on pääsääntöisesti kiellettyä ja ainakin voimakkaasti kansainvälisin sopimuksin rajoitettua, mutta eräät maat ottavat sekä laeista että yleisestä mielipiteestä piittaamattomia erivapauksia. Islanti on ikävä kyllä yksi näistä sääntöjen rikkojista, ja uusimmat tiedot valaanlihan käytöstä ovat aikaisempaakin hätkähdyttävämpiä. Islantilasten pyytämiä sillivalaita on jo aikaisemminkin myyty Japaniin ihmisten ruokapöytiin, mutta nyt valaanlihaa toimitetaan myös koiranruokien valmistajalle.

Kansainvälinen valaiden suojeluun keskittävän Whale and Dolphin Conservation (WDC) -järjestön mukaan islantilainen kalastusyritys Hvalur hf on toimittanut Atlantilta pyytämiään sillivalaita Japaniin ihmisten ruoaksi vuodesta 2008 lähtien, mutta nykykyisin valaanlihaa myydään myös eläinten ruokia valmistavalle Michinoku Farms -yritykselle.

Islanti on ilmoittanut pyytävänsä vuonna 2013 kaikkiaan 180 (joidenkin tietojen mukaan 154) sillivalasta. Valaiden liha päätyy valtaosin kansainvälisille markkinoille, etenkin Japaniin. Valaanpyyntiyritys on todennut lihantarpeen olevan kotimaisillakin markkinoilla nykyistä tarjontaa suurempaa.

Japanilaisille koirille tarjottava luksusmuona ei näytä kummoiseltakaan, mutta sisältö on poikkeuksellisen erikoista – uhanalaista sillivalasta.

Japanilaisille koirille tarjottava luksusmuona ei näytä kummoiseltakaan, mutta sisältö on poikkeuksellisen erikoista – uhanalaista sillivalasta.

Eläinten ruokia valmistava, islantilaisesta valanlihasta koiranruokaa jalostava japanilaisyritys on tunnettu lemmikkielämille tarjottavista erikoisuuksistaan. Uhanalaisen sillivalaan lisäksi Michinoku Farms -yrityksen valikoimasta löytyy ainakin australialaisten kengurujen lihasta sekä Mongolian villihevosen lihasta tehtyjä eläinten ruokia (http://whales.org/en/news/2013/05/endangered-whales-sold-dogs-snacks).

Valaanlihasta tehtyjä koiranruokia markkinoidaan erityisesti varakkaille kuluttajille, jotka tahtovat näyttää muillekin miten lemmikkiä voidaan hemmotella luksusruo’alla. Michinoku Farms mainostaa sillivalan lihasta ehtyjä ”koirien snack-paloja” vähäkalorisina, vähärasvaisina ja runsaasti proteiinia sisältävinä välipaloina (http://www.theage.com.au/environment/whale-watch/endangered-whale-used-for-japan-dog-treats-20130528-2n989.html).

Kansainvälinen valaanpyyntikomission (IWC) kielsi sillivalaiden kaupallisen pyynnin jo 1980-luvulla, mutta erityisesti Japani, Norja ja Islanti ovat jatkaneet pyyntiä. Osa valaanpyynnistä naamioidaan sopimusten hyväksymällä tarkoituskela, ”käytettäväksi tieteelliseen tutkimukseen”. Lähes kaikki tapetut valaat päätyvät kuitenkin ihmisten ruokapöytiin.

Julkinen painostus lopetti koiranruo’an myynnin

Valaanlihasta valmistetun koiranruo’an tarina jäi lyhyeksi, sillä kuluttajien sekä eläinsuojelujärjestöjen puolelta tulleet valitukset ja painostus saivat tuotetta valmistanen yrityksen lopetatmaan sillivalaan käytön (Julkinen paine lopetti uhanalaisesta valaanlihasta valmistetun koiranruo’an myynnin Japanissa. Tiedebasaari 31.5.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/05/31).

 

Mainokset