Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Sillivalaan liha on hyvin suosittua ja paljon käytettyä Japanissa–  edelleen ihmisten ruokapöydissä, vaikka koirat eivät luksusvälipaloilla enää herkuttelisikaan.

Sillivalaan liha on hyvin suosittua ja paljon käytettyä Japanissa– edelleen ihmisten ruokapöydissä, vaikka koirat eivät luksusvälipaloilla enää herkuttelisikaan.

Yleisellä mielipiteellä voi olla suuri, jopa yllättävän nopea vaikutus paljon puhuttuihin markkinavoimiin. Kansainvälinen kohu Islannista Japaniin myytyjen sillivalaiden lihojen päätymisestä koirien luksusvälipaloiksi on lopettanut tuon herkun valmistuksen heti alkuunsa.

Kohu valaanlihasta valmistetun koiranruo’an myynnistä vaikutti niin paljon tuotetta valmistavan Michinoku Farm -yrityksen julkiseen kuvaan, että valaanlihan käyttö lopetettiin. Yrityksen pääjohtaja Takuma Konno totesi päätöksestä ilmoittaessaan, että kyseinen tuoton täysin laillinen Japanin markkinoilla. Sillivalas on kylläkin uhanalaiseksi luokiteltu laji, jonka kaupallisen myynnin Kansainvälinen valaanpyyntikomissio kielsi jo 1980-luvulla.

Luksusvälipalojen tarjoamista koirille perusteltiin lemmikkien asemalla: ”Koirat ovat kuin perheenjäseniä Japanissa. Julkisuuskampanjoissa on korostettu valaiden olevan tärkeitä eläimiä, mutta meidän mielestämme niin ovat koiratkin”, johtaja Konno on todennut uutistoimisto AFP:n haastattelussa (http://www.guardian.co.uk/world/2013/may/30/japanese-firm-endangered-whale-pet-treats).

Islanti on käynnistänyt sillivalaiden pyynnin toukokuussa alkavalla pyyntikaudella. Vuonna 2013 Islannin aikomuksena on tappaa 180 sillivalasta (Uhanalaisten, islantilaisten pyytämien sillivalaiden lihaa myydään Japaniin koirien ruoaksi. Tiedebasaari 31.5.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/05/31).

Mainokset