Avainsanat

, , , , , , ,

Kahdessa kuukaudessa 131 tartunnan saanutta, 37 kuollutta

Uudentyyppinen lintuinfluenssa herättää Kiinassa ansaittua huomiota ja pelkoa.

Uudentyyppinen lintuinfluenssa herättää Kiinassa ansaittua huomiota ja pelkoa.

Kiinassa maaliskuun 2013 lopulla ilmaantunut uudenlainen, ihmisiin tarttuva lintuinfluenssavirus A(H7N9) on taas löytynyt uudesta potilaasta, oltuaan ”piilossa” kaksi viikkoa. Uusin tapaus on 6-vuotias poika, joka asuu Kiinan pääkaupungissa Pekingissä, kertoi uutistoimisto Xinhua 29.5.2013. Tämä on toinen pääkaupungissa havaittu H7N9-tapaus. Sairastumisen kulku on pojalla erilainen kuin aikaisemmissa, pääosin vain varttuneilla henkilöillä tavatuissa tartunnoissa. Poika passitettiin sairaalaan 21.5. ankaran päänsäryn takia. Virustartunnalle tyypillistä kuumetta ei noussut, ja poika palasi päiväkotiin jo 24.5. Sairaalassa häneltä otetuista näytteistä todettiin sittemmin H7N9-virustartunta, ja poika palautettiin takaisin sairaalaan. Pojalle ei ole noussut kuumetta viiden päivän seurannan aikana, ja tartunnan saaneen vointi on hyvä, sairaalasta kerrotaan. Kohtalokkaaksikin osoittautuneet H7N9-tartunnat ovat useissa tapauksissa nostattaneet  korkean kuumeen, pahimmillaan keuhkokuumeen.

Noin kahden kuukauden aikana ilmaantumisestaan A(H7N9)-lintuinfluenssaa aiheuttava virus on todettu kaikkiaan 131 ihmiseltä. Tartunnan saaneista 37 henkilöä on kuollut. Toistaiseksi epidemia on pysynyt varsin paikallisena, Kiinan itäisissä maakunnissa tavattavana. Yksi tartuntatapaus on tosin todettu Manner-Kiinan ulkopuolella Taiwanissa.

Virus on osoittautunut hyvin vaaralliseksi – ainakin iäkkäille tartunnan saaneille, jollaisia valtaosa potilasta on ollut. Parin kuukauden aikana sairaalaan joutuneista 131 potilaista 76 on tervehtyneinä kotiutettu. Myös taiwanilainen potilas pääsi kotiin oltuaan sairaalahoidossa 35 vuorokautta.

Alun erittäin vakavalta näyttäneen ja nopeasti leviävän epidemian hidastuminen on myönteinen merkki siitä, ettei H7N9-virus ilmeisesti tartu ainakaan helposti ihmisten välillä. Epidemian hidastuminen voi johtua myös vuodenajasta. Influenssaepidemiat riehuvat pahimmillaan kylmänä aikana, ja kevään edetessä ja ilman lämpötilojen kohotessa uusia tapauksia ei Kiinasta juurikaan ole raportoitu – poikkeuksena pekingiläisen pojan tapaus.

Vaara ei kuitenkaan ole ohi, eikä mahdollisuutta ihmisestä toiseen tarttuvasta virusmuodostakaan ole kokonaan  pois suljettu. Shanghaissa kuolleelta ihmiseltä otetun viruksen tartuttaminen influenssatesteissä käytettyihin fretteihin osoitti, että virus voi tarttua myös nisäkkäiden välillä (H7N9-lintuinfluensavirus leviää helposti nisäkkäiden – ainakin mallieläiminä käytettyjen frettien välillä ja myös suoraan ilman kautta. Tiedebasaari 28.5.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/05/28

Mainokset