Avainsanat

, , , , , , , ,

Brasilian Mané Garricha -stadion saa valtaosan tarvitsemastaan sähköstä omavaraisesti, teholtaan 2.5 megawatin aurinkopaneeleista.

Brasilian Mané Garrincha -stadion saa valtaosan tarvitsemastaan sähköstä omavaraisesti, teholtaan 2.5 megawatin aurinkopaneeleista.

Brasilialla on edessään mittava urakka valmistautuessaan isännöimään urheilumaailman suurimpia urheilukilpailuja, joita on peräkkäin kolme jättitapahtumaa. Jalkapalloilun Confederations Cup -kisat järjestetään kesäkuussa 2013, Word Cup eli jalkapalloilun maailmanmestaruuskisat ovat vuorossa kesällä 2014, ja huipennuksena ovat vuoden 2016 kesäolympialaiset. Isäntämaa on valmistautunut järjestämään paitsi kaikkien aikojen suurimmat ilmeisesti myös kaikkien aikojen ekologisimmat urheilun suurtapahtumat. Kisapaikkojen rakenteissa ainakin otetaan huomioon sekä energiatehokkuus että säästäväinen vedenkäyttö. Kruununa ovat osittain jo valmiina olevat jalkapallostadionit, joita kattavat ja reunustavat laajat aurinkopaneelien rivistöt.

Kesän 2013 Confederations Cup -kisojen aattona Brasilialla on valmiina modernit aurinkoenergiaratkaisut kahdella otteluita järjestävällä stadionilla. Kisojen avausottelun pitopaikka, maan pääkaupungissa Brasiliassa sijaitseva stadion on maailman ensimmäinen LEED Platinum -energiatehokkuusluokkaan pääsevä stadion. Vastaavat rakenteet ovat valmiina myös Rio de Janeiron jalkapallostadionilla. LEED-järjestelmä (Leadership in Energy and Environment Design) on alun perin U.S. Green Building Council (USGBC) -yhteisön kehittämä, ylläpitämä ja valvoma kiinteistöjen sertifiointijärjestelmä. Tavoiteltavia ja hyväksynnän edellyttämiä kriteereitä on asetettu kiinteistöjen energiatehokkuudelle sekä rakentamisen että käytön aikaiselle ympäristökuormitukselle. Vastaavat ulkopuolisesta verkkovirrasta riippumattomat sähköjärjestelmät saadaan ainakin seitsemälle suurkisojen stadionille, kertoi SolarReviews -uutissivusto 20.5.2013.

Edelläkävijänä toimivan, Brasilian kaupungissa sijaitsevan Mané Garrincha -stadionin uusitun aurinkoenergiajärjestelmän vihki käyttöön presidentti Dilma Rousseff maan jalkapallocupin loppuottelun alkajaisiksi. Stadion pääsee myös kansainväliseen valokeilaan 15.6.2013, kun siellä pelataan Confederations Cup -kisojen ensimmäinen ottelu Brasilian ja Japanin välillä. Stadionin energiatehokkuuden takeena ovat yhteisteholtaan 2.2–2.5 megawatin aurinkopaneelit. Kestävän kehityksen LEED Platinum -tasolle stadion pääsee myös siksi, että rakennustöissä on käytetty valtaosa aikaisemmin samalla paikalla olleiden rakennelmien materiaaleista.

Brasilia on kunnostanut ja varustanut aurinkopaneelein myös legendaarisen, maailman suurimman jalkapallopyhätön, Rio de Janeirossa sijaitsevan Maracana-stadionin. Myös Maracanalle pyritään saamaan LEED-kriteerien mukainen status.

Omavaraisen aurinkosähkön tuotannon lisäksi näille Brasilian suurstadioneille on valmistunut/valmistuu kestävän kehityksen mukainen sadevesien keruu- ja hyväksikäyttöjärjestelmä. Stadionien pinnoille satavat vedet kootaan talteen, suodatetaan ja käytetään WC-huuhteluun sekä nurmikkojen kasteluun. Jättistadion Maracanalla sadeveden talteenottoon on käytössä peräti 50 000 neliömetrin laajuinen keruujärjestelmä (http://www.solarreviews.com/blog/Brazil-Prepares-2014-World-Cup-7-Solar-Stadiums-5-20-13/).

Mainokset