Avainsanat

, , , , , , ,

Kalastajien saaliit eivät menneet kaupaksi, kun kalalajilla ja ydinvoimaloilla oli samankaltaiset nimet

Korealainen Yonggwang-ydinvoimala, nykyisin Hanbitin ydinvoimala, on yksi maailman suurimmista sähköntuottajista.

Korealainen Yonggwang-ydinvoimala, nykyisin Hanbitin ydinvoimala, on yksi maailman suurimmista sähköntuottajista.

Ydinvoimaloiden toimintaturvallisuuteen liittyvät epäselvyydet ja epäilyt johtivat Etelä-Koreassa kahden ydinvoimalakompleksin uudelleen nimeämisiin. Uusien nimien taustalla on erityisesti ammattikalastajien esittämä pyyntö, sillä voimaloiden nimet ja kalastajien saaliskalojen nimet muistuttivat niin paljon toisiaan, että kuluttajat hyljeksivät kalaa pelkästään epäluulon – sinänsä tarpeettoman epäilyn – takia.

Valtion omistaman Vesi- ja ydinvoimayhtiön omistama, vuonna 1978 käynnistynyt  Yonggwang-ydinvoimala nimettiin uudelleen, ja nyt laitos toimii nimellä Hanbit. Vastaavasti Ulchin-nimellä aikaisemmin tunnettu ydinvoimala sai uuden nimen, joka on tästä eteenpäin Hanul.  Sekä Hanbitin että Hanulin ydinvoimaloissa on molemmissa kuusi nimellisteholtaan 1 000 megawatin reaktoriyksikköä.  Samalla kertaa nimettiin uudelleen Ulchinissa rakenteilla olevat uudet, nimellisteholtaan 1 400 megawatin voimalat, Shin Ulchin -nimen sijasta nämä voimalat ovat Shin Hanul -yksiköitä. Neljästä nimellisteholtaan 1 400 megawatin voimalasta kahta ensimmäistä on rakennettu nyt kaksi vuotta.

Yonggwangin ydinvoimalan lähivesistä ammattimaisesti pyydettävää kalalaji myydään nimellä Yonggwang Gulbi. Ulchinin voimalan lähivesien pääasiallisia meren antimia ovat ravut. Molemmissa ydinvoimakomplekseissa on ollut rakenteisiin liittyviä epäselvyyksiä, joiden takia kansalaisten epäluulo samankaltaisilla nimillä markkinoitavia mereneläviä kohtaan on ollut suurta ja, ja tämä epäluulo on heikentänyt lakojen ja rapujen kauppaa.

Epäluulojen taustalla on vuoden 2012 lopulla paljastunut tieto, jonka mukaan Yonggwangin ja Ulchinin ydinvoimaloihin oli asennettu komponentteja, joita ei tarkastettu ja hyväksytty asianmukaisesti. Vikoja tai puutteita noissa osissa ei ole todettu, vaan ongelma oli ainoastaan tarkastuskäytännöissä.  Sittemmin sertifioimattomat voimalan rakenteet on korvattu uusilla ja asianmukaiset tarkastukset läpäisseillä komponenteilla.

Mainokset