Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Britannian uuden kurkikannan alku saattaa olla käsillä, kun Saksasta tuoduista munista keinotekoisesti haudotut ja luontoon vapautetut linnut – pariskunta Monty ja Chris – ovat onnistuneet muninnassaan.

Britannian uuden kurkikannan alku saattaa olla käsillä, kun Saksasta tuoduista munista keinotekoisesti haudotut ja luontoon vapautetut linnut – pariskunta Monty ja Chris – ovat onnistuneet muninnassaan.

Aikanaan Brittein saarten alkuperäiseen luonnonvaraiseen eläimistöön kuulunut kurki (Grus grus) hävisi paikalliseen sukupuuttoon metsästyksen sekä lajille välttämättömien kosteikkoelinpaikkojen häviämisen seurauksena. Mutta järjestelmällinen lajin palautus on tuottanut toivottua tulosta. Kurjen palauttamiseksi vuonna käynnistetty The Great Crane Project -hanke on onnistunut ehkä jopa odotettua nopeammin. Etelä-Englannissa todistettiin onnistunutta kurjen pesintää ja munintaa ensimmäisen kerran yli 400 vuoteen. Syyskuussa 2012 Gloucesterissa toimivasta Slimbridgen luontokeskuksesta (Wildfowl and Wetlands Trust) vapautettiin luontoon 19 kurkea, jotka olivat Saksasta tuoduista munista keinotekoisesti haudottuja lintuja. Aikaisemmin samoilla seuduilla oli jo 33 The Great Crane Project -hankkeesta luontoon vapautettua kurkea (http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-gloucestershire-22593559). Jo 1980-luvulla joukko kurkia yritti pesintää Norfolkissa, mutta nämä eivät johtaneet pysyvän kannan muodostumiseen.

Uudessa yrityksessä Slimbridgen luontokeskuksessa keinotekoisesti haudotuista munista kuoriutuneet, tarhaoloissa kasvaneet ja sittemmin luontoon vapautetut linnut saavuttivat sukukypsyyden vasta noin kolmen vuoden iässä, joten pesintä ei olisi voinut aikaisemmin onnistuakaan. Syksyllä 2010 luontoon vapautetut linnut – pariskunta Monty ja Chris – onnistuivat pesinnässään ja ensimmäinen varmistettu kurjen muninta Britanniasa vuosisatoihin todistetiin 25.4.2013. Pesä on tarkassa ympärivuorokautisessa valvonnassa, mutta kauko-objektiivin takaa kurkien perhe-elämää voidaan seurata – ja samalla valvoa munien keräilijöitä ja ryöstäjiä (http://www.thegreatcraneproject.org.uk/blogs/damon-bridge/fantastic-news-monty-and-chris-are-incubating).

Kurkiprojektissa on onnistuneesti yhdistetty lintujen tuntemus, ihmisten hoivissa kasvatettavien eläinten hyvinvoinnin tuntemus, ihmisten luonnonsuojelumyönteisyyden lisääminen sekä kosteikkoluonnon suojelu ja ennallistaminen.

Kurki hävisi metsästyksen ja kosteikkojen häviämisen seurauksena Brittein saarten vakituisesta linnustosta jo 1600-luvulla.

Mainokset