Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Intialaiset saavat ihalilla delfiineitä vain luonnossa, mutta onneksi heidän rannikoillaan ja joissaan vielä riittää näitä maan kansallisia vesieläimiä.

Intialaiset saavat ihalilla delfiineitä vain luonnossa, mutta onneksi heidän rannikoillaan ja joissaan vielä riittää näitä maan kansallisia vesieläimiä.

Delfiinien ja muiden valaansukuisten vesinisäkkäiden kiinni ottaminen ja pitäminen näyttely- ja esiintymistarkoituksissa kielletään Intiassa. Maan ympäristö- ja metsäasioista vastaava ministeriö vahvisti toukokuun puolivälissä 2013 julkaisemassaan lausunnossa, että delfiinejä ja vastaavia vesinisäkkäitä on pidettävä henkilöinä (englanniksi non-human persons), koska nämä eläimet ovat erittäin älykkäitä. Lausunnollaan ministeriö ilmoitti, ettei minkäänlaisia delfinaarioita tai muita vastaavia valaan sukuisia vesinisäkkäitä käsittäviä laitoksia hyväksytä eikä sellaisille saa rakennus- tai toimilupia mihinkään päin Intiaa Päätös pakottaa uusimaan useita hankkeita, sillä muun muassa Sindhudurgin linnakesaarelle Maharastran osavaltion rannikolle on suunnitteilla Sea World -vesipuisto ja Keralan osavaltioon perustettavan delfinaarion hanke on jo pitkälle edennyt.

Ympäristö- ja metsäasioiden ministeriön lausunto korostaa, että on moraalitonta pitää delfiinejä tai muita valaan sukuisia eläimiä vankeudessa vain ihmisten huvittamiseksi. Vankeudessa nämä ”henkilöiksi” luokiteltavat eläimet stressaantuvat ja niiden käyttäytyminen muuttuu, mikä vaarantaa eläinten hyvinvoinnin. Ja kuten odottaa saattaakin, eläinsuojelujärjestöt ottivat miniteriön päätöksen ilolla vastaan.

Turismielinkeinokin pystyy delfinaarioiden kieltopäätöksen nielemään, ja yrittäjät noudattavat kaikkia ministeriön sääntöjä Sea World -hankkeissa ja vastaavissa. Ja näkeehän delfiinejä runsaasti merenrannikon vesissä, joten ei niitä tarvitse vangita, totesi Maharastran osavaltion turismielinkeinon harjoittajien kattojärjestön puheenjohtaja The Times of India -sanomalehden haastattelussa 23.5.2013.

Delfiini valittiin vuonna 2009 Intian kansallisiksi vesieläimiksi. Varsinainen Intian kansalliseläin on bengalintiikeri (Panthera tigris tigris), ja siivekkäiden joukosta kansallislinnuksi on valittu riikinkukko (Pavo cristatus). Intialle ominainen on gangesindelfiini (Platanista gangetica), jonka kokonaiskannasta valtaosa elää pyhäksikin julistetussa Ganges-virrassa. Jokidelfiinejä tavataan myös toisessa itäisen Intian valtavirrassa, Brahmaputra-joessa.

Intialaiset sisävesien delfiinit ovat lain nojalla rauhoitettuja, mutta niitä pyydetään silti salaa, paljon delfiinejä menehtyy vahingossa kalanpyydyksiin, ja vesinisäkkäiden kohtaloksi ovat koituneet myös suuret ympäristömuutokset kuten jokien ruoppaukset ja patoamiset. Intian delfiinikanta on köyhtynyt noin 100 yksilön vuosivauhdilla. Delfiinin tappamisesta tai delfiinin osien hallussapidosta kiinni jääneitä uhkaa mittavien sakkojen lisäksi 1–6 vuoden vankeustuomio (http://www.ithappensinindia.com/indian-national-aquatic-animal-is-dolphin/). Tätä nykyä gangesindelfiinejä on jäljellä noin 2 300 yksilöä. Kansallisen vesieläimen statuksen saaneiden delfiinien suojaksi on vahvistettu 10-vuotinen ohjelma, joka vastaa maan kansalliseläimen tiikerin suojaksi laadittua Project Tiger -ohjelmaa. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) niin kutsutun punaisen kirjan luokituksessa gangesindelfiini on luokassa erittäin uhanalainen.

Mainokset