Avainsanat

, , , , ,

Alkoholin alennusmyynnit ovat tavallisia monissa maissa, mutta liian halvoiksi katsottavien hintojen kieltokaan ei olisi laitonta.

Alkoholin alennusmyynnit ovat tavallisia monissa maissa, mutta liian halvoiksi katsottavien hintojen kieltokaan ei olisi laitonta.

Olut on ollut Suomessakin aika ajoin niin kutsuttuna ”sisäänvetotuotteena” sekä kaupoissa että ravintoloissa, jotka ovat houkutelleet asiakkaita alennetuilla alkoholin hinnoilla. Ravintoloilla erilaiset ”Happy Hour” -viinatarjoukset ovat jokapäiväisiä houkuttimia. Alkoholin haitoista huolestuneet tahot ovat monessa maassa vaatineet alennusmyyntien kieltämistä, mutta vapaan kilpailun säädökset ovat antaneet yrittäjille mahdollisuuden tarjouskauppaan. Euroopan unionin vapaata kaupankäyntiä koskeva lainsäädäntö ei kuitenkaan estä valtioita asettamasta alkoholille minimihintoja, joita halvemmalla juomia ei saa myydä kuluttajille. Ensimmäisen juridisen vahvistuksen asialle antoi Skotlannin korkein oikeus päätettyään jo aikaisemmin maan parlamentissa suunnitellusta minimihintapäätöksestä.

Skotlannin korkeimman oikeuden tuomari lordi Doherty korosti erityisesti, että päätös on paitsi kansallisen lainsäädännön myös kansainvälisten säädösten mukainen. Samalla tuomari totesi, ettei asiasta kannata valittaa Euroopan unionin tuomioistuimeen. Alkoholin valmistajat ja kauppiaat aikovat kuitenkin vedota EU-tuomioistuimeen (http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-scotland-politics-22394438).

Skotlannin parlamentti oli päättänyt alkoholin minimihintojen järjestelmästä jo vuonna 2012, mutta päätöksen voimaan saattamista on lykätty oikeuden päätöstä odotettaessa.  Parlamentin esityksessä Skotlannissa myytäville alkoholijuomille säädetään minimihinta, joka perustuu juomien alkoholipitoisuuteen. Yhden alkoholiannoksen minimihinnaksi säädetään 50 penceä.  Alkoholipitoisuuksien ja juomapakkauksien koon perusteella alhaisin sallittu hinta olisi viinipullolle 4.69 puntaa eli 5.56 euroa. Vastaavasti neljän oluttölkin pakkausta ei saisi myydä halvemmalla kuin 3.52 puntaa eli 4.18 euroa (http://www.scottish.parliament.uk/parliamentarybusiness/Bills/43354.aspx).

Kuten odottaa saattoikin, alkoholijuomien valmistajat ja kauppiaat eivät oikeuden päätöksestä innostuneet. Ainakin skottiviskien valmistajien etujärjestö (The Scotch Whiskey Association) valittaa päätöksestä EU-tuomioistuimeen. Samoilla linjoilla on Euroopan alkoholiteollisuuden edunvalvoja, SpiritsEurope -organisaatio, joka on myös valittamassa minimihintapäätöksestä Luxemburgissa toimivaan Euroopan unionin tuomioistuimeen, ilmoitti järjestön puheenjohtaja Paul Skehan. SpiritsEurope muistuttaa, että vapaa alkoholin hinnoittelu on osa eurooppalaista perinnettä, joka on jatkunut muuttumattomana 30 vuotta ja jota Euroopan komissio ja 11 EU-valtiota ovat tukeneet.
Mainokset