Avainsanat

, , , , , , ,

Suuri valliriutta on yksi maailman tunnetuimmista ja arvokkaimmista luontokohteista, mutta riutan tulevaisuus on paljolti  Australian hallituksen käsissä.

Suuri valliriutta on yksi maailman tunnetuimmista ja arvokkaimmista luontokohteista, mutta riutan tulevaisuus on paljolti Australian hallituksen käsissä.

Australian rannikoita reunustava Suuri valliriutta on eliölajiston monimuotoisuuden eli biodiversiteetin rikkaimpia kohteita koko maailmassa, ja samalla riuttaekosysteemi on sekä saarimantereen että koko planeettamme merkittävimpiä turistikohteita. Viime vuosina huoli koralliriuttojen kohtalosta on kuitenkin voimistunut. Keskustelu valliriutan kohtalosta käynnistyi sukellusturismin aiheuttaman eroosion takia, ja tätäkin suuremmaksi uhaksi on noussut meriveden lämpenemisestä johtuva korallieläinten kunnon heikkeneminen ja useiden lajien aikaisempaa suurempi kuolevuus. Ja ikävä kyllä ihmisen suorat toiminnot kuten rannikon rakennushankkeet sekä kaivosroiminta sekä vesien saastuminen heikentävät jo koko valtaisaa riuttayhteisöä tavalla, joka uhkaa koko ekosysteemityypin tulevaisuutta. YK:n kasvatus-, tiede-  ja kulttuurijärjestö (UNESCO) on sisällyttänyt Suuren valliriutan planeettamme arvokkaimpien ja tuleville sukupolville ehdottomasti säilytettävien kohteiden Maailmanperintölistalle, mutta tulevaisuudessa riutta ei ehkä ansaitse tällaista kunnianosoitusta.

UNESCOn kokous jätti toukokuun alussa Australialle uhkavaatimuksen Suuren valliriutan hyvinvoinnin takaamisesta. Jos Australian hallitus ei pysty antamaan konkreettisia ja uskottavia takuita koralliriuttojen säilymistä uhkaavien toimien estämisestä, UNESCO uhkaa poistaa Suuren valliriutan Maailmanperintökohteiden luettelosta vuonna 2014 (http://phys.org/news/2013-05-australia-barrier-reef-heritage-downgrade.html).

Australian hallitus hätkähti välittömästi uhan edessä ja vakuutti riutan suojelun olevan hyvissä käsissä. Pääministeri Julia Gillard vakuutti hallituksensa jo panostaneensa valliriutan suojelun tehostamiseksi.  Konkreettisten toimien kärkeen pääministeri nostaa 200 miljoonan Australian dollarin eli noin 155 miljoonan euron määrärahat valliriutan alueen veden laadun parantamisprojektiin.

Ympäristöjärjestöt sekä Australian vihreä puolue ovat kritisoineet hallitusta valliriutan suojelun laiminlyöneistä monissa tilanteissa, joissa talouden kasvattaminen ja rakennustoiminta on asetettu luonnon edelle. Paineita Australialle on tuonut mahdollisuus lisätä teollista tuotantoaan ja kaivostoimintaa Aasian jättivaltioiden poikkeuksellisen nopean talouskasvun aiheuttaman satojen miljardien dollarien arvoisen kysynnän myötä. Mutta tilanne valliriutalle on erilainen kuin muilla alueilla, joille UNESCO on antanut vastaavanlaisia varoituksia. Lähes kaikissa muissa tapauksissa luonnonarvojen tuhoutumisen seurauksena kohteita on poistettu tai poistamista on harkittu tilanteissa, joissa sodat, konfliktit tai suuret mullistukset ovat tuhonneet Maailmanperintökohteiden luontoarvot peruuttamattomasti. Suurella valliriutalle tällaisia konflikteja tai katastrofeja ei le, kysymys on vain ihmisen ahneudesta, Australian vihreän puolueen edustajat ovat korostaneet. Ei ole hyvää mainosta, jos Australia rinnastetaan vastaavien varoitusten kohteeksi joutuneisiin maihin kuten Jemeniin, Kongoon tai Afganistaniin, vihreää puoluetta edustava senaattori Larissa Waters on muistuttanut.

Suuri valliriutta on Australialle paljon muutakin kuin maailman tunnetuimpiin lukeutuva biodiversiteetin keskus. Valliriutta tuo Australialle vuosittain matkailutuloja noin 6 miljardia dollaria eli noin 4.7 miljardia euroa.

Mainokset