Avainsanat

, , , , , , , ,

Susikanta on voimistunut erittäin nopeasti Yhdysvaltain länsiosissa, joista laji oli metsästetty paikalliseen sukupuuttoon. Esimerkiksi Yellowstonen kansallispuistossa elää tätä nykyä yli 320 sutta.

Susikanta on voimistunut erittäin nopeasti Yhdysvaltain länsiosissa, joista laji oli metsästetty paikalliseen sukupuuttoon. Esimerkiksi Yellowstonen kansallispuistossa elää tätä nykyä yli 320 sutta.

Susi on kiistelty peto niin meillä kuin muuallakin. Mielipiteet oikeasta susikannan vahvuudesta vaihtelevat sekä ihmisten asuinpaikkojen että ammattien mukaan.  Yhdysvalloissa susipolitiikka on ollut viime vuosina ja vuosikymmeninä hyvin poukkoilevaa: Milloin susia on ollut liikaa, milloin taas laji on julistettu uhanalaiseksi ja suojeltu erittäin tiukoilla säädöksillä. Uusin käänne USA:n susipolitiikassa on viranomaisten suunnitelma lakkauttaa suden uhanalaisasema valtaosassa liittovaltion alueesta. Suden (Canis lupus) rauhoituksen purkaminen tulisi voimaan noin 18 vuotta sen jälkeen, kun liittovaltio julisti suden uhanalaiseksi lajiksi ja aloitti määrätietoisen susien levittämisen maan länsiosiin, joista pedot oli metsästetty paikalliseen sukupuuttoon. Suojelu ja susien suosiminen luonnonsuojelumääräyksissä on onnistunut – ja monien mielestä liiankin hyvin. Tätä nykyä alueella elää tuhansia susia.

Riista-asioista vastaavien viranomaisten suunnitelma on vuotanut uutistoimisto AP:n käyttöön, ja julkisuuteen asian levitti ensimmäisenä Los Angeles Times -sanomalehti 25.4.2013 (http://articles.latimes.com/2013/apr/25/local/la-me-wolves-20130426).

Liittovaltion sisäministeriön suunnitelman mukaan Kalliovuorten pohjoisosissa ja Suurten järvien alueella elää ainakin 6 000 sutta, ja tämän kannan viranomaiset katsovat riittävän turvaamana lajin nykyisen ja tulevan kannan selviytymisen elinvoimaisena. Alueilla, joilla paineet susien metsästykseen ovat voimakkaimmat, petoja ei tarvita lajin turvaamaan lajin säilymistä. Tällaisia alueita ovat ministeriön suunnitelman mukaan länsirannikko sekä osat Uudessa Englannissa ja Kalliovuorten eteläosissa.

Suunnitelman mukaan lupia susien tappamiseen antaisivat osavaltioiden riista-asioista vastaavat viranomaiset.

Yhdysvaltain lounaiskolkassa Arizonan ja New Mexicon osavaltioissa elävät, Meksikosta kotoisin olevat ja noin 75 yksilöä käsittävät susipopulaatiot olisivat jatkossakin liittovaltion luonnonsuojelulakien nojalla rauhoitettuja.

Yhdysvaltain susipolitiikan kiemuroita on ulkopuolisen joskus vaikea ymmärtää. Uutta suden uhanalaisstatuksen purkamista vastustavat sekä luonnonsuojelijat, useimmat luonto- ja riista-asiantuntijat, sekä esimerkiksi Kalifornian osavaltion riista-asioista vastaavat viranomaiset. Susikannan muutokset voivat tapahtua hämmästyttävän nopeasti. Esimerkiksi vuonna 1995 Yhdysvaltain puolelle Kalliovuorille siirrettiin Kanadasta 66 sutta seuduille, joilta pedot oli aikaisemmin täysin hävitetty metsästämällä. Tulokkaiden menestys on ylittänyt kaikki odotukset, ja nyt Kalliovuorten pohjoisosissa elää jo noin 1 600 sutta. Itse Yellowstonen kansallispuiston rajojen sisällä on tätä nykyä yli 320 sutta.

Mainokset